Frānsiss Dreiks

Vikipēdijas lapa
Sers Frānsiss Dreiks
Sir Francis Drake
Sers Frānsiss Dreiks
Personīgā informācija
Dzimis ap 1540. gadu
Devona, Anglijas Karaliste
Miris 1596. gada 27. janvārī
Kolona, Panama, Spānijas impērija
Pilsonība Anglijas Karaliste
Nodarbošanās ceļotājs, jūrnieks, militārpersona, pirāts, politiķis
Darbības gadi 1563–1596
Paraksts

Sers Frānsiss Dreiks (dzimis ap 1540. gadu, miris 1596. gada 27. janvārī[a]) bija Anglijas Karalistes militārpersona (viceadmirālis), tālbraucējkapteinis, kaperis, stūrmanis, vergu tirgotājs un Elizabetes ēras politiķis. Viņš bija otrs cilvēks, kas veica ceļojumu apkārt zemeslodei.[b] Ceļojumu apkārt zemeslodei veica no 1577. līdz 1580. gadam. Viņš bija pirmais kapteinis, kas šo ekspedīciju paveica nonākot galapunktā dzīvs. Dreiks devās uz Kluso okeānu jaunu zemju pētīšanā, viņš atklāja teritoriju, kas mūsdienās ir Kalifornija. Šo zemi nosauca par Jauno Albionu. Viņš iesāka angļu cīņas ar spāņiem par Amerikas rietumu piekrasti.

Anglijas karaliene Elizabete I 1581. gadā Dreiku iecēla bruņinieku kārtā. 1588. gadā viņš piedalījās angļu uzvarā pār spāņu "Neuzvaramo armādu", kurā viņam bija ļoti liela nozīme. Frānsiss Dreiks nomira no dizentērijas 1596. gada janvārī pēc neveiksmīga uzbrukuma Sanhuanai, Puertoriko. Angļiem Frānsiss Dreiks bija varonis, savukārt spāņi viņu uztvēra kā pirātu. Spāņi viņam bija iedevuši iesaku El Draque.

Atsauces un piezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Pēc tā laika angļu kalendāra Dreika nāves datums bija 1595. gada 27. janvāris, bet jaunais gads sākās nevis 1. janvārī, bet 25. martā
  2. Daži vēsturnieki uzskata, ka viņš bija trešais. Otrais esot bijis Garsija Džorfijs de Loaiss

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]