Kārlis Bergs

Vikipēdijas lapa
Kārlis Bergs
Kārlis Bergs
Personīgā informācija
Dzimis 1843. gada 2. aprīlī
Valsts karogs: Krievijas Impērija Zentenes pagasts, Kurzemes guberņa, Krievijas impērija (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1902. gada 19. janvārī (58 gadi)
Valsts karogs: Argentīna Buenosairesa, Argentīna
Zinātniskā darbība
Zinātne zooloģija
Darba vietas Rīgas Politehnikums
Argentīnas Nacionālā zinātņu akadēmija
Buenosairesas Nacionālais muzejs
Montevideo Nacionālais muzejs
Sasniegumi, atklājumi aprakstījis simtiem jaunu Dienvidamerikas dzīvnieku sugu

Frīdrihs Vilhelms Kārlis Bergs (vācu: Friedrich Wilhelm Karl Berg, spāņu: Carlos Berg; dzimis 1843. gadā Zentenes pagastā, miris 1902. gadā Buenosairesā) bija Latvijas un Argentīnas dabas pētnieks, zoologs. Aprakstījis simtiem jaunu dzīvnieku sugu Dienvidamerikā.

Dzīves gājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1843. gada 2. aprīlī Zentenes pagastā. Viņa tēvs bija vācietis, bet māte latviete. Jaunībā sāka strādāt kādā Rīgas tirdzniecības uzņēmumā. Kopš 1865. gada Rīgas Dabas pētnieku biedrības biedrs, vēlāk biedrības amatpersona. Aktīvi vāca Latvijas dzīvnieku (īpaši kukaiņu) kolekcijas. No 1871. līdz 1873. gadam K. Bergs bija dabaszinātņu un ķīmijas pasniedzējs Rīgas Politehnikumā.

1873. gadā K. Bergs 30 gadu vecumā saņēma darba piedāvājumu no Buenosairesas Sabiedriskā muzeja direktora Hermaņa Burmeistera un izceļoja uz Argentīnu, kur kļuva par ievērojamu dabas pētnieku.[1] No 1873. līdz 1892. gadam organizēja un piedalījās vairākās zinātniskās ekspedīcijās pa Dienvidameriku, šajās ekspedīcijās aprakstīja simtiem jaunu dzīvnieku sugu. Ekspedīcijās ievāktos faunas paraugus sūtīja arī uz Rīgas un Pēterburgas muzejiem, domājams, ka daļa no Latvijas Dabas muzejā esošajiem Dienvidamerikas putnu izbāzeņiem nāk no K. Berga sūtītā.[2]

Urugvajas valdības uzdevumā viņš izveidoja Montevideo Nacionālo muzeju (1890—1892). Viņa vārdā nosaukta iela Montevideo.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]