Indiana Džonss

Vikipēdijas lapa
Indiana Džonss
Indiana Džonss
Harisons Fords, Indiana Džonsa lomā
Pirmā parādīšanās

"Pazudušā šķirsta meklējumos"
Pēdējā parādīšanās

"Indiana Džonss un kristāla galvaskausa karaļvalsts"
Autors

Džordžs Lūkass
Attēlo

Informācija
Suga cilvēks
Dzimums vīrietis
Nodarbošanās arheologs
Ģimene Sūzija Džonsa, Henrijs Džonss vecākais, Anna Džonsa
Dzīvesbiedrs Mariona Ravenvūda
Bērni Henrijs Džonss III
Reliģija kristietis
Tautība amerikānis

Henrijs Voltons "Indiana" Džonss jaunākais (angļu: Henry Walton "Indiana" Jones, Jr.) ir izdomāts tēls, piedzīvojumu filmu sērijas, grāmatu, komiksu un datorspēļu galvenais varonis, kuru radījuši Stīvens Spīlbergs un Džordžs Lūkass. Henrijs Voltons Džonss jaunākais dzimis 1899. gada 1. jūnijā Pristonā, Ņūdžersijā, vēlāk iegūdams iesauku Indiana Džonss. Indiana ir galvenais varonis četrās pilnmetrāžas filmās: "Pazudušā šķirsta meklējumos", šīs filmas prikvelā "Indiana Džonss un likteņa templis" un turpinājumos "Indiana Džonss un pēdējais krustakarš" un "Indiana Džonss un kristāla galvaskausa karaļvalsts". Galvenās Indiana iezīmes ir viņa cepure, pātaga, novalkāta ādas jaka, gāzmaskas soma, revolveris Smith&Wesson 2 un patoloģisks riebums pret čūskām.

Bez augstāk minētajām filmām ir arī 22 sēriju seriāls par Indiana bērnības un jaunības dienām — "Jaunā Indiana Džonsa hronikas".

Galvenais Indiana Džonsa atveidotājs kinofilmās ir amerikāņu aktieris Harisons Fords, šo tēlu vēl ir atveidojuši arī citi aktieri: Rivers Fīnikss (jaunais Džonss filmā "Indiana Džonss un pēdējais krustakarš"), Korijs Karē, Šons Patriks Flenerijs un Džordžs Hols ("Jaunā Indiana Džonsa hronikas").

Papildus filmām un televīzijas seriālam, Indiana piedzīvojumi tiek aprakstīti grāmatās, komiksos un datorspēlēs.

Tēla radīšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Indiana pātaga un cepure

Indiana Džonss sevī ietver galveno varoņu savārstījumu no piedzīvojumu televīzijas seriāliem un Pulp-žurnāliem, kurus viņa radītāji, Stīvens Spīlbergs un Džordžs Lūkass, skatījās un lasīja bērnībā. Abi draugi pirmo reizi aizdomājās par šāda tēla radīšanu 1977. gadā, Havajās, kur viņi atpūtas pēc filmas "Zvaigžņu kari: Jaunā cerība" filmēšanas.[1] Vienā no sarunām Spīlbergs izteicās, ka vēlās uzņemt filmu par Džeimsu Bondu, bet Lūkass iebilda šai iecerei, paziņojot, ka viņam ir labāks tēls.

Par Indiana prototipu kļuva leģendārais vācu arheologs un rakstnieks, SS šturmbanfīrers Oto Rāns. Kaut arī Spīlbergs un Lūkass to nav apstiprinājuši, filma "Pazudušā šķirsta meklējumos" ataino Rāna dzīves brīžus Svētā Grāla meklējumos.

Iesākumā galveno varoni vajadzēja dēvēt par Indiana Smits, bet Spīlbergs izbrāķēja šo vārdu, un Lūkass piedāvāja Indiana Džonss kā alternatīvo variantu. Tēla vārda ideju deva suns, par Indianu sauca Aļaskas malamutu, kurš tad dzīvoja pie Lūkasa (šis suns kļuva arī par prototipu Zēleklim no "Zvaigžņu kariem"). Šis fakts tiek apspēlēts filmā: trešās filmas sākumā jaunais Indiana Džonss tā sauc suni; beigās profesors Džonss vecākais stāsta savam kolēģim Markusam, ka viņš dēlu sauc par "jaunāko" tādēļ, ka "Indiana" ir suņa vārds.

Filmas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pazudušā šķirsta meklējumos Likteņa templis Pēdējais krustakarš Kristāla galvaskausa karaļvalsts Likteņa rats
Indiana Džonss Harisons Fords Harisons Fords
Rivers Fīnikss
Harisons Fords
Salla Džons Rīss-Deivijs Džons Rīss-Deivijs Džons Rīss-Deivijs (fotogrāfijā) Džons Rīss-Deivijs
Markuss Brodijs Denholms Eliots Denholms Eliots Denholms Eliots (fotogrāfijā)
Mariona Ravenvūda Kārena Alena Kārena Alena
Vallija Skota Keita Kepšova Keita Kepšova (fotogrāfijā)
Henrijs Džonss Šons Konerijs
Alekss Haids-Vaits
Šons Konerijs (fotogrāfijā)
Irina Spalkova Keita Blanšeta
Henrijs Džonss III Šia Lebafs (minēts)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Making Raiders of the Lost Ark». IndianaJones.com. 2003-09-23. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2003-12-07. Skatīts: 2010-09-05.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]