Pazudušā šķirsta meklējumos

Vikipēdijas lapa
Pazudušā šķirsta meklējumos
Filmas plakāts
Oriģinālais
nosaukums
Raiders of the Lost Ark
Žanrs Piedzīvojumu filma
Režisors Stīvens Spīlbergs
Producents Frenks Māršals
Džordžs Lūkass
Hauards Kazaņjans
Scenārija autors Lourenss Kesdans
Galvenajās
lomās
Harisons Fords
Kārena Alena
Pols Frīmens
Ronalds Leisijs
Džons Rīss-Deiviss
Mūzika Džons Viljamss
Operators Daglass Slokombī
Montāža Maikls Kāns
Studija Lucasfilm
Izplatītājs Paramount Pictures
Izdošana 1981. gada 12. jūnijā
Ilgums 115 minūtes
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valoda Angļu
Budžets 18 miljoni dolāru
Kopējie ienākumi 384 140 454 dolāru[1]
Nākamā filma "Indiana Džonss un likteņa templis"
IMDb profils

"Pazudušā šķirsta meklējumos" (angļu: Raiders of the Lost Ark) ir 1981. gada režisora Stīvena Spīlberga piedzīvojumu filma. Šī filma ir pirmā daļa no piedzīvojumu kino tetraloģijas par arheologu un piedzīvojumu meklētāju Indianu Džonsu.

Sižets[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piedzīvojumu meklētājs Indiana Džonss ASV valdības uzdevumā dodas mistiskā Derības šķirsta meklējumos. Viņam līdzi dodas viņa senais draugs Salla un bijusī mīļākā Meriona Reivenvuda. Džonsam šķirsts ir jāatrod ātrāk par nacistiem un viņa oponentu, franču arheologu Renē Beloku.

Galvenajās lomās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Filmas skaņu celiņš[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Oriģinālo muzikālo pavadījumu filmai "Pazudušā šķirsta meklējumos" komponēja komponists Džons Viljamss un tas, pateicoties leģendārajam "The Raiders March", kas kļuva par simbolu visam, kas saistīts ar Indianu Džonsu, kļuva par vienu no atpazīstamākajiem muzikālajiem pavadījumiem filmām. Iesākumā Viljamss komponēja divas dažādas "The Raiders March" versijas, no kurām Spīlbergs izvēlējās to, kura zināma pašreiz. Skaņu celiņā tika iekļautas arī citas zīmīgas kompozīcijas: izcilo un mistisko "Ark Theme", kompozīciju, kas saistīta ar Merionu, ka arī skaļo "Nazi March". Skaņu celiņš tika nominēts "Oskaram", bet piekāpās elektro-sintētiskajām Vangeļa kompozīcijām filmai "Uguns rati" (angļu: "Chariots of Fire").

Interesanti fakti un kinokļūdas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Filmas darbība norisinās 1936. gadā. Nacisti un viņu algotņi izmanto ložmetējus MP-40 un pistoles Walther P38, tomēr šos ieročus Vērmahts sāka izmantot tikai pēc 1938. gada. Kā arī tad, kad Indiana draud iznīcināt šķirstu, viņš rokās tur granātmetēju, kas ļoti līdzinās RPG-7, ko PSRS sāka izmantot tikai 1961. gadā.
  • Uz pārlidojumu kartēm redzamas tādas valstis kā Taizeme un Irāna, kaut arī līdz 1949. gadam Taizeme tika dēvēta par "Siāmu" un Irāna par "Persiju".
  • "Dvēseļu akas" dekorācijās, ja ieskatās sienā aiz šķirsta, kas aprakstīta ar hieroglifiem, var pamanīt, ka starp "senajiem rakstiem" uzzīmēti divi roboti - C3PO un R2D2 no filmas "Zvaigžņu kari". Daudz mazāki to atveidojumi ir uz altāra, kas balsta šķirstu.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]