Kali Linux

Vikipēdijas lapa

Kali Linux ir uz Debian bāzes radīta Linux distribūcija, kas paredzēta darbam ar datortīkliem — to izpēti un drošības pārbaudi. To uztur un sponsorē kompānija Offensive Security. Kali Linux distribūcijā ietilpst vairāk kā 600 dažādu rīku tīkla drošības pārbaudēm. Dažas no tām ir: Armitage (kiberuzbrukuma rīks ar grafisko vidi), Nmap (tīkla un portu skeneris), Wireshark (tīkla pakešu analizētājs), John the Ripper (paroļu uzlaušana), Aircrack-ng (rīku apkopojums bezvadu tīklu izturības un drošības pārbaudēm), Burp suite un OWASP ZAP tīmekļa aplikāciju drošības skeneri.

Kali Linux izstrādāja Mati Aharoni un Devons Kīrns no kompānijas Offensive Security, pārrakstot abu iepriekš izveidoto Linux distribūciju BackTrack, kas arī bija paredzēta IT sistēmu testēšanai un bija bāzēta uz Knoppix.

Kali Linux popularitāte pieauga tad, kad šī distribūcija parādījās vairākās televīzijas seriāla Mr. Robot sērijās. Konkrēti seriālā tika atspoguļoti tādi rīki kā Bluesniff, Bluetooth skeneris (btscanner), John the Ripper, Metasploit platforma, Nmap, Shellshock un Wget.

Sākot ar versiju 2019.4, ko izlaida 2019. gada novembrī, standartā grafiskās saskarnes risinājumam ir izvēlēts Xfce nomainot iepriekš izmantoto GNOME, taču GNOME vēl ir pieejams.