Klaizena kolba

Vikipēdijas lapa
Klaizena kolbas zīmējums

Klaizena kolba jeb vakuumdestilācijas kolba[1] ir īpašas konstrukcijas apaļdibena apaļkolba, kas paredzēta vielu (galvenokārt organisku) destilēšanai, tai skaitā vakuuma destilēšanai. To dažreiz izmanto arī vielu sintēzēm. Trauks nosaukts vācu ķīmiķa Ludviga Klaizena vārdā, kas to izgudroja 1893. gadā.

Klaizena kolbai ir divi kakli, viens taisns, bet otrs atzarojas no pirmā. Otrajam kaklam ir slīpa novadcaurule, kā Virca kolbai. Šāda konstrukcija ļauj ievietot kolbas kaklos termometru un kapilāro caurulīti, samazinot līdz minimumam iespēju pārdestilējamajam šķidrumam nokļūt destilātā, verdošajam šķidrumam putojot vai izšļakstoties. Ļoti mazu šķidruma daudzumu pārdestilēšanai lieto bumbierveida Klaizena kolbas.

Klaizena kolbu var aizstāt ar parasto šlifa apaļkolbu, kurai pievienota tā saucamā Klaizena pāreja.

Izmantošana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Klaizena kolbu ievieto ūdens vai cita piemērota šķidruma (eļļas, glicerīna) vannā, lai nodrošinātu vienmērīgu sildīšanu. Šķidruma līmenim kolbā jābūt nedaudz zem vannas līmeņa.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Akadēmiskā terminu datubāze — Klaizena kolba». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 25. septembrī. Skatīts: 2016. gada 28. decembrī.