Končar – Električna vozila

Vikipēdijas lapa
Končar – Električna vozila d.d.
Tips kapitālsabiedrība
Darbības joma mašīnbūve
Dibināts 1970. gads
Galvenais birojs Zagreba, Karogs: Horvātija Horvātija
Produkti elektriskie sliežu transportlīdzekļi
Īpašnieks(-i) KONČAR (75 %)
Darbinieki ~ 250
Tīmekļa vietne koncar-kev.hr

Končar – Električna vozila d.d. ir Horvātijas elektrisko sliežu transportlīdzekļu ražotājs. Uzņēmums ietilpst KONČAR grupā, kurai pieder 75 % kapitāldaļu. Uzņēmuma rūpnīca atrodas Zagrebā.

Uzņēmums ražo zemās grīdas tramvajus, elektrolokomotīves, elektrovilcienus un dīzeļvilcienus ar elektrisko piedziņu.

Končar – Električna vozila ir Eiropas Dzelzceļa nozares asociācijas UNIFE loceklis.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzņēmums tika dibināts 1970. gadā ar nosaukumu Rade Končar - Električne Lokomotive. Uzņēmums sāka darbību ar diožu elektrolokomotīvju ražošanu saskaņā ar Zviedrijas uzņēmuma ASEA licenci. Gandrīz vienlaikus tas sāka izstrādāt arī savas elektrolokomotīves, uz 1981. gadu tika radīta moderna tiristoru lokomotīve ar strāvas padevi 25 kV, 50 Hz. 1987. gadā ražošana tika pārcelta uz rūpniecisko zonu Jankomiru Zagrebas rietumu daļā.

Pēc ekonomiskās sistēmas pārveidošanas Horvātijā 1990. gadā uzņēmums tika reorganizēts par kapitālsabiedrību KONČAR - Električne Lokomotive d.d.. 1990. gados uzņēmums izstrādāja unikālu diožu lokomotīvju modernizācijas risinājumu, tās pārveidojot par tiristoru tipu. Tajā pašā laikā tika sākta tramvaju ražošana.

2002. gadā tika sākta zemās grīdas tramvaja izstrāde, kas sērijveida ražošanā nonāca 2005. gadā. Sakarā ar darbības un ražošanas klāsta paplašināšanos 2005. gadā uzņēmums mainīja nosaukumu uz KONČAR – Električna vozila d.d.. 2005. gadā tika sākta zemās grīdas elektrovilciena izstrāde, līdz 2009. un 2010. gadā veiksmīgi tika izmēģināts tā prototips. 2009. gada beigās KONČAR piegādāja pirmo zemās grīdas elektrovilcienu Bosnijas un Hercegovinas federācijas dzelzceļam. 2011. gadā Horvātijas dzelzceļam tika piegādāti divi elektrovilcienu prototipi.

Līdz 2019. gadam uzņēmums bija piegādājis 352 jaunas elektriskās lokomotīves un modernizējis vairāk nekā 400 lokomotīves, kas darbojas Horvātijā, Bosnijā un Hercegovinā, Serbijā, Melnkalnē, Maķedonijā, Rumānijā, Bulgārijā un Turcijā. Zagrebas pilsētai bija piegādāti 158 tramvaji, 142 no kuriem bija 100 % zemās grīdas tramvaji. 2018. gadā tika noslēgts līgums par 6 tramvaju (modelis TMK 2300) piegādi Latvijas pilsētai Liepājai, vēlāk tika pasūtīti vēl 8 tramvaji.

Produkcija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzņēmums ražo arī rezerves daļas, kā arī veic sliežu transportlīdzekļu apkopi, remontu un modernizāciju.

Galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]