Krauklis (1994. gada filma)

Vikipēdijas lapa
Krauklis
Oriģinālais
nosaukums
The Crow
Žanrs trilleris, mistika, supervaroņu filma
Režisors Alekss Projass
Producents
  • Edvards R. Presmens
  • Džefs Mosts
Scenārija autors
  • Deivids Dž. Šou
  • Džons Šērlijs
Galvenajās
lomās
Mūzika Greiems Revells
Operators Darjušs Volskis
Mākslinieks Alekss Makdauels
Studija
  • Dimension Films
  • Entertainment Media Investment Corporation
  • Pressman Film
  • Jeff Most Productions
Izplatītājs Miramax
Izdošana
  • 1994. gada 13. maijs
Ilgums 102 minūtes
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valoda angļu
Budžets 23 miljoni US$[1]
Kopējie ienākumi 94 miljoni US$
IMDb profils

"Krauklis" (angļu: The Crow) ir 1994. gada ASV mistiska supervaroņu filma, kuras režisors ir Alekss Projass, bet scenārija autori — Deivids Dž. Šou un Džons Šērlijs. Filmas sižets veidots pēc 1989. gadā izdotās tāda paša nosaukuma komiksu sērijas, kuras autors ir Džeimss O'Bārs. Filma ir par mūziķi Ēriku Dreivenu, kurš ir augšāmcēlies no mirušajiem, lai atriebtos dedzinātāju bandai, kas nogalināja Ēriku un viņa līgavu.

Filmas uzņemšanas laikā notika incidents, kurā gāja bojā galvenās lomas atveidotājs Brendons Lī. Tā kā pirms Lī nāves uzņēma lielāku daļu ainu ar viņa piedalīšanos, filmu pabeidza pārrakstot scenāriju, kā arī izmantojot dublierus, kaskadierus un digitālos efektus.[2] Pēc Lī nāves Paramount Pictures atteicās no filmas izplatīšanas un tiesības pārņēma Miramax Films, kas pārraudzīja filmas pabeigšanu. Filma veltīta Brendonam Lī un viņa līgavai Elīzai Hatonei.

Filmas pirmizrāde ASV notika 1994. gada 13. maijā. Tā saņēma pozitīvas kritiķu atsauksmes[3] un nopelnīja 94 miljonus ASV dolāru pie 23 miljonu liela budžeta, iegūstot kulta filmas statusu. Filmai izdoti vairāki turpinājumi — The Crow: City of Angels (1996), The Crow: Salvation (2000) un The Crow: Wicked Prayer (2005), bet tiem neizdevās sasniegt oriģinālās filmas panākumus. 2024. gada augustā plānots izdot tāda paša nosaukuma rīmeiku, kurā galveno lomu tēlos Bills Skašgords.

Aktieru sastāvs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tapšanas process[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izstrāde[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Džeimss O'Bārs sarakstīja komiksu "Krauklis", lai pārdzīvotu savas līgavas negaidīto nāvi, kuru notrieca piedzēries autovadītājs.[4] Pirmā tikšanās ar kādas lielās kinostudijas pārstāvjiem nebija sekmīga, jo tās producentiem bija iecere izveidot ekranizāciju mūzikla žanrā ar Maiklu Džeksonu galvenajā lomā.[5] Aptuveni tajā pašā laikā, kad izdeva O'Bāra komiksu rakstnieks Džons Šērlijs piedāvāja izdevniecībai Caliber Comics komiksu Angry Angel, kuru tā neizdeva dēļ līdzībām ar "Kraukli". Šērlijs atrada komiksu un nolēma izveidot tā ekranizāciju.[6] O'Bārs piekrita strādāt ar Šērliju un Džefu Mostu, noraidot ievērojamu piedāvājumu no New Line Cinema. O'Bārs pārraudzīja trīs dažādus Šērlija un Mosta scenārija variantus. Šērlijs sarakstīja trešo un ceturto scenārija melnrakstu, par ko Amerikas Scenāristu ģilde piešķīra viņam atzinību. Mosts apgalvoja, ka viņš sarakstījis "ievērojamu daļu" scenārija, taču Scenāristu ģildes noteikuma dēļ producentiem aizliedza saņemt kredītu.[7] Filmas veidošanai palīdzēja producenta Edvarda R. Presmena piesaistīšana, taču filmas izstrādes laikā Šērliju atlaida pēc konflikta ar Presmena studijas izstrādes nodaļas vadītāju.[8] Scenārija pārrakstīšanai nolīga Deividu Dž. Šou.[9] Par filmas režisoru kļuva austrālietis Alekss Projass, bet izplatīšanas tiesības ieguva Paramount Pictures.[10]

Sākotnēji Ērika Dreivena lomai izskatīja Riveru Fīniksu un Kristianu Sleiteru.[11][12] Šērlijs un Mosts uzstāja uz Sleitara kandidatūras, savukārt Presmens vēlējās redzēt šajā lomā Fīniksu.[13] Dreivena lomai piedāvāja arī Brendona Lī kandidatūru, bet O'Bārs raizējās, ka Lī nebūs piemērots šai lomai. Tomēr Lī izdevās pārliecināt O'Bāru un viņš ieguva lomu. Aktieru sastāvam pievienojās arī Rošela Deivisa, Ērnijs Hadsons, Maikls Vinkots, Bai Linga, Sofija Šiniāsa, Maikls Massī, Deivids Patriks Kelijs, Tonijs Tods un Džons Polito.

Filmēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Filmēšanas darbi sākās 1993. gada februārī Vilmingtonā, Ziemeļkarolīnas štatā un ilga 54 dienas.[14]

Apbalvojumi un nominācijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Balvu ceremonija Kategorija Saņēmēji/nominētie Rezultāts
MTV Movie balva[15] Gada labākā filma Nominēts
Labākais aktieris Brendons Lī (pēcnāves nominācija) Nominēts
Labākā dziesma Stone Temple Pilots par dziesmu Big Empty Iegūts
Saturna balva Labākā šausmu filma Nominēts
Labākais režisors Alekss Projass Nominēts
Labākie kostīmi Arianne Filipsa Nominēts
Labākie specefekti Endrū Meisons Nominēts

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Rebecca Ascher-Walsh. «The Crow cast deals with Brandon's Lee death». Entertainment Weekly (angļu). Time Inc., 1994. gada 13. maijā. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 6. jūnijā. Skatīts: 2024. gada 3. februārī.
  2. Tim Robey. «Brandon Lee, Michael Massee and the ‘curse’ of The Crow» (angļu). The Daily Telegraph, 2016. gada 27. oktobrī. Skatīts: 2024. gada 3. februārī.
  3. «The Crow. Critic reviews». Rotten Tomatoes. Fandango Media. Skatīts: 2024. gada 3. februārī.
  4. Danny Gallagher. «Hurst Resident and Creator of The Crow, James O'Barr, on the Comic That Made Him Famous». Dallas Observer, 2016. gada 5. augustā.
  5. CBR STAFF. «CCC09: James O'Barr». CBR, 2009. gada 10. augustā.
  6. Colin J McCracken. «Shadow’s Wing: Legacy of The Crow (Exclusive Cast and Crew Interviews)». Medium, 2017. gada 24. augustā.
  7. Robert Levine. «From the Beginning, ‘The Crow’ Had a Grim Side : Movies: James O’Barr’s comic book might have adapted smoothly to the big screen, but it was spurred by personal tragedy.». LA Times.
  8. Bridget Baiss. The Making of The Crow.. Titan Books, 2000. ISBN ISBN 978-1870048545.
  9. Don Kaye. «The Superhero Movie Legacy of The Crow». Den of Geek, 2019. gada 13. maijā.
  10. Richard Harrington. «The Shadow of The Crow». Washington Post.
  11. Ryan Downey. «10 Things About The Crow You Never Knew». MovieWeb, 2017. gada 24. oktobrī.
  12. Erin McCarthy. «19 Fascinating Facts About ‘The Crow’». Mental Floss, 2023. gada 7. septembrī.
  13. Ryan Downey. «The Crow: 15 Years Of Devil's Night». MTV, 2009. gada 27. oktobrī.
  14. «D.A. announces negligence caused death of “The Crow” actor Brandon Lee». History.
  15. «Content International's Film Library». Content International. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2008. gada 7. aprīlī. Skatīts: 2024. gada 4. februārī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]