Krievijas Impērijas Valsts banka

Vikipēdijas lapa
Valsts bankas ēka

Krievijas Impērijas Valsts banka bija centrālā banka, kas tika izveidota 1860. gadā, reorganizējot Valsts komercbanku. Galvenie reorganizācijas procedūras noteikumi un Valsts bankas statūti tika apstiprināti ar Aleksandra II 1860. gada 31. maija dekrētu, kas publicēts 1860. gada 9. jūnijā.

Pēc Oktobra revolūcijas banka saglabāja galvenās centrālās bankas funkcijas. Tiesību aktos un oficiālajos dokumentos to vispirms sauca par Valsts banku, pēc tam par Nacionālo banku un tad par Tautas banku. Pēdējo nosaukumu pastāvīgi lietoja no 1918. gada maija līdz 1920. gadam.

1917. gada 14. (27.) decembrī ar Viskrievijas Centrālās izpildkomitejas dekrētu "Par banku nacionalizāciju" Krievijā tika ieviests valsts monopols banku jomā (1. punkts). Visas privātās un akciju bankas tika apvienotas ar Valsts banku (2. punkts), un šo "likvidēto uzņēmumu" aktīvi un saistības tika nodotas Valsts bankai (3. punkts). Privāto banku pagaidu vadība tika nodota Valsts bankas Padomei (5. punkts). Tajā pašā dekrētā tika uzsvērts, ka "privāto banku apvienošanas ar Valsts banku kārtību nosaka ar īpašu dekrētu". Ar Tautas komisāru padomes 1918. gada 23. janvāra dekrētu par labu Valsts (Tautas) bankai tika konfiscēti visu privāto banku akciju kapitāli.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]