Pāriet uz saturu

Kriminālfilma

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Kriminālkomēdijas filma)

Kriminālfilma ir filmu žanrs, kurā demonstrēta noziedzīgu darbību veikšana un to izmeklēšana.[1] Šī žanra filmas parasti ietver dažādus nozieguma un tā atklāšanas aspektus. Stilistiski žanrs var pārklāties un apvienoties ar daudziem citiem žanriem, piemēram, drāmu vai gangsteru filmu, kā arī iedalīties daudzos apakšžanros.

Kriminālkomēdija

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kriminālkomēdijas filmas ir kriminālfilmas un komēdijas apvienojums, ar kriminālfilmas pamatnosacījumiem un melnā humora elementiem. Parasti tajās redzami vieglprātīgi un stulbi noziedznieki, kā arī neveikli veikti noziegumi. Krimināltrillera klišeju ar komiskiem satura elementiem sajaukuma dēļ, 1990. gados šī žanra popularitāte atkal pieauga.[2] Piemēri: "Volstrītas vilks", "Džampstrīta 22" un "Septiņi psihopāti".[3]

Krimināldrāmas ir filmas, kurās galvenais fokuss ir uz noziedznieku morālajām dilemmām. Tās atšķiras no krimināltrilleriem ar to, ka ​​krimināldrāmas parasti koncentrējas uz drūmāku un reālistiskāku noziedzīgās pasaules atainojumu atšķirībā no krimināltrilleru vardarbīgajām un apšaužu ainām. Zināmākās apakšžanra filmas ir "Krusttēvs", "Labie puiši", kā arī "Reiz Amerikā".[4]

Krimināltrilleris

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Krimināltrilleri koncentrējas uz aizraujošiem sižeta elementiem gan veiksmīgos, gan neveiksmīgos noziegumos. Atšķirībā no policijas drāmām, tās koncentrējas uz vienu noziedznieku vai noziedznieku grupu, nevis uz tiesībsargājošajām iestādēm. Šīs filmas parasti koncentrējas uz noziedznieku sazvērestībām un psihopatoloģiju un bieži vien ir vardarbīgas un nihilistiskas.[5]

Dacoit film ir Indijas kino žanrs par vietējiem bandītu grupējumiem.

Gangsteru filma, Japānā arī jakudzas filma, ir apakšžanrs, kurā sižets ir par gangsteriem, kuri attēloti kā ideālistiski antivaroņi. Gangsteru filma ir viens no vecākajiem filmu žanriem, ar tādiem piemēriem kā Underworld (1927), Little Caesar (1931) un Scarface (1932).[6] Pēc Otrā pasaules kara šīs filmas kļuva arvien vardarbīgākas, kā piemērs ir filma Underworld U.S.A. (1961).[6]

Laupīšanas filma

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Laupīšanas filma (heist film) stāsta par noziedznieku grupu, kas mēģina veikt zādzību vai laupīšanu, kā arī par šī nodarījuma iespējamajām sekām. Laupīšanas filmu, kuras sižets ir gaišāks un vieglāks, sauc par kaperu filmu (caper film). Zināmākās apakšžanra filmas ir "Oušena banda", "Slepkavība", "Karstākais dienas laiks", "Trakie suņi", "Sadursme" un "Pilsēta".

Rajona filmas (Hood film) apakšžanrs ir par noziedzīgu dzīvesveidu ASV urbānajā vidē, stāstot par narkotikām, bandu kultūru, bandu vardarbību, rasismu un nabadzību afroamerikāņu kopienās. Apakšžanra piemēri ir Boyz N The Hood (1991), Menace II Society (1993) un New Jack City (1991).

Mumbajas pagrīdes pasaule

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mumbajas pagrīdes pasaule (Mumbai underworld) ir Indijas kino kriminālfilmu žanrs. Apakšžanrs bieži smeļas iedvesmu no īstiem Mumbajas organizētās noziedzības bandu dalībniekiem. Zināmākā filma ir "Graustu miljonārs".

Policijas drāma

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Policijas drāmā (Police procedural) sižets ir vērsts uz policiju vai citām tiesībsargājošām iestādēm, kas izmeklē noziedznieku darbības. Filmu piemēri: "Nakts karstumā" un "Franču sakarnieks".

Cietuma filma ir kriminālfilmas apakšžanrs, kas koncentrējas uz sarežģītajiem dzīves apstākļiem cietumos, kā arī laiku pa laikam attēlojot ieslodzītos, kas pielāgojas dzīvei ārpus cietuma.[7]

  1. «kriminālfilma | Tēzaurs». tezaurs.lv (latviešu). Skatīts: 2024. gada 18. jūlijā.
  2. «Subgenre - Crime comedy». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2022. gada 21. martā. Skatīts: 2024. gada 18. jūlijā.
  3. Jack Nachwalter. «10 Best Crime Comedy Movies». CBR (angļu), 2023-02-11. Skatīts: 2024-07-18.
  4. «AllMovie | Movies and Films Database | Movie Search, Ratings, Photos, Recommendations, and Reviews». AllMovie (angļu). Skatīts: 2024-07-18.
  5. «Subgenre - Crime thriller». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2022. gada 30. maijā. Skatīts: 2024. gada 18. jūlijā.
  6. 6,0 6,1 «AllMovie | Movies and Films Database | Movie Search, Ratings, Photos, Recommendations, and Reviews». AllMovie (angļu).
  7. «AllMovie | Movies and Films Database | Movie Search, Ratings, Photos, Recommendations, and Reviews». AllMovie (angļu).

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]