Ignitis gamyba

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Lietuvos energijos gamyba)
AB Ignitis gamyba
Tips akciju sabiedrība
Darbības joma enerģētika
Dibināts 2011. gads (1990. gads)
Galvenais birojs Elektrēni, Karogs: Lietuva Lietuva
Darbības zona Lietuva
Produkti elektroenerģija, siltums
Mātes uzņēmums Ignitis grupė, Karogs: Lietuva Lietuva
Tīmekļa vietne ignitisgamyba.lt
Elektrēnu elektrostacija

AB Ignitis gamyba (agrākie nosaukumi AB Lietuvos Energijos Gamyba, AB Lietuvos Energija) ir Lietuvas enerģētikas uzņēmums, kas pieder uzņēmumu grupai UAB Ignitis grupė. Tā galvenais birojs atrodas Elektrēnos. Uzņēmums ir dibināts 2011. gadā.

Uzņēmums nodarbojas ar elektroenerģijas un siltuma ražošanu, kā arī elektrības vairumtirdzniecību.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Logotips līdz 2019. gadam

1990. gadā Lietuvas Republika savā jurisdikcijā pārņēma bijušās Lietuvas PSR enerģētikas sistēmu, izveidojot Enerģētikas un elektrifikācijas ražošanas apvienību Lietuvos energetika. 1991. gadā Lietuvos energetika pārveidots par valsts uzņēmumu Lietuvos valstybinė energetikos sistema. 1995. gadā tas reorganizēts par speciālas nozīmes akciju sabiedrību (SPAB) Lietuvos energija. 1997. gadā no Lietuvos energija atdalītas Viļņas TEC un Kauņas TEC un ar tām saistītā infrastruktūra (Kauno energija).

2000. gadā veikta Lietuvos energija reorganizācija. Filiāles un nodaļas pārveidotas par meitas uzņēmumiem. Izveidotas reģionālas Viļņas, Kauņās, Klaipēdas, Šauļu un Utenas pārvades tīklu vienības. 2001. gadā no Lietuvos energija atdalīti neatkarīgi uzņēmumi AB Lietuvos elektrinė (Elektrēnu TEC), AB Mažeikių elektrinė (Mažeiķu TEC, tagad pieder ORLEN Lietuva), AB Rytų skirstomieji tinklai (Austrumu sadales tīkli) un AB Vakarų skirstomieji tinklai (Rietumu sadales tīkli); Lietuvos energija noņemts akciju sabiedrības īpašais statuss. 2004. gada 31. decembrī apstādināts Ignalinas AES pirmais energobloks. 2005. gadā privatizēts uzņēmums Vakarų skirstomieji tinklai.

2009. gada 9. oktobrī dibināts meitas uzņēmums UAB LITGRID. 2010. gada 1. janvārī tas no Lietuvos Energija pārņēma elektrības pārvades sistēmas operatora funkcijas.

2009. gadā Eiropas Savienība pieņēma enerģētikas tirgus atvēršanas direktīvu "Trešā enerģijas pakete", lai elektrības un dabasgāzes ražošanas un pārdošanas operācijas nodalītu no to transportēšanas tīkliem. Lai izpildītu šo paketi, 2010. un 2011. gadā tika reorganizēts Lietuvas valstij piederošais elektroenerģētikas sektors. Enerģētikas ministrijai piederošais UAB Visagino atominė elektrinė pārveidots par grupas (sauktu par VAE grupu) mātes uzņēmumu. AB Lietuvos Energija tajā iekļauts kā meitas uzņēmums ar 96,1 % kapitāldaļu.[1] 2011. gada 21. jūlijā AB Lietuvos Energija apvienojās ar AB Lietuvos elektrinė; jaunā uzņēmuma nosaukums AB Lietuvos Energija.[2] 2011. gada 1. septembrī Lietuvos Energija akcijas sāktas kotēt Viļņas fondu biržā.

2013. gada 5. augustā AB Lietuvos energija nosaukums mainīts uz AB Lietuvos energijos gamyba. 30. augustā tā mātes uzņēmums UAB Visagino atominė elektrinė pārdēvēts par UAB Lietuvos energija.[3]

2019. gada 6. septembrī AB Lietuvos Energijos Gamyba tika pārdēvēts par AB Ignitis gamyba. 2019. gada 11. novembrī tika paziņots, ka tiek plānota Ignitis grupė meitas uzņēmumu Ignitis gamyba un Energijos Skirstymo Operatorius akciju kotēšanas pārtraukšana Viļņas biržā, šo nodomu pamatojot ar akciju zemo likviditāti.[4] 2020. gada jūlijā tika pabeigta Ignitis gamyba un Energijos skirstymo operatorius akciju kotēšanas pārtraukšana Nasdaq Vilnius biržā. 2021. gada 9. septembrī Ignitis grupė ieguva 100 % Ignitis gamyba kapitāldaļu.[5]

Ražošanas vienības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

AB Ignitis gamyba pārvalda trīs elektrostacijas:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]