Pāriet uz saturu

Mākslīgais piena maisījums

Vikipēdijas lapa
Mākslīgais piena maisījumis

Mākslīgais piena maisījums ir rūpnieciski ražots produkts, kas paredzēts zīdaiņu barošanai, ja mātes piens nav pieejams vai nav pietiekamā daudzumā. Tas tiek izgatavots, lai maksimāli līdzinātos mātes pienam gan uzturvērtības, gan sastāva ziņā, un nodrošinātu bērnam nepieciešamās barības vielas, lai atbalstītu viņa augšanu un attīstību pirmajos dzīves mēnešos.

Mākslīgais piena maisījums ir izstrādāts, ņemot vērā zīdaiņa specifiskās uztura vajadzības, un parasti satur pielāgotus olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu avotus, kā arī vitamīnus un minerālvielas. Galvenā maisījuma bāze var būt govs piens, kas tiek modificēts, lai būtu vieglāk sagremojams zīdaiņiem, vai arī sojas piens vai citas alternatīvas tiem bērniem, kuriem ir alerģija pret govs piena olbaltumvielām vai laktozes nepanesība.

Pastāv vairāki mākslīgā piena maisījumu veidi, piemēram, maisījumi jaundzimušajiem, īpaši pielāgoti priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem vai zīdaiņiem ar specifiskām veselības vajadzībām, hipoalerģiski maisījumi, kas samazina alerģijas risku, un sojas maisījumi. Tāpat ir pieejami arī speciālie maisījumi, kas ir piemēroti bērniem ar kuņģa-zarnu trakta traucējumiem vai specifiskiem metabolisma traucējumiem.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]