Madonna ar ložmetēju

Vikipēdijas lapa
"Madonna ar ložmetēju"
"Madonna ar ložmetēju"
Mākslinieks Kārlis Padegs
Gads 1932
Tips Eļļa uz audekla
Izmēri 134 × 100 cm
Atrašanās vieta Latvijas Nacionālais mākslas muzejs
Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija

"Madonna ar ložmetēju (1932)" ir latviešu gleznotāja Kārļa Padega eļļas glezna, kas atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā.

Šī ir viena no ievērojamākajām Padega eļļas gleznām. Tajā konsekventi realizēts paradoksālas domas un kāpinātu izteiksmes līdzekļu apvienojums. Glezna spilgtā formā ne tikai atgādina daļēji jau piemirsto Pirmo pasaules karu, bet liek arī nojaust jauna — vēl nežēlīgāka kara iespējamību.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

"Madonna ar ložmetēju" ataino skaisto un neglīto, triumfu un postu, visu apvienojot vienā vēstījumā ar simbolisku nozīmi. Padegam interesēja dzīve, kurā neglītumam atvēlēta lielāka loma kā skaistumam. Padegs lielu nozīmi piešķīra arī darbu nosaukumiem. Madonna, iespējams, simbolizē Dievmāti, aizstāvi. Tās tēlu simboliski izmantoja karojot, arī iekļaujot to pilsētas aizsargmūrī, lai pasargātu no ienaidnieka. Gleznā attēlota karavīru grupa, kas caur degošu tumsu uz pleciem nes Madonnu ar ložmetēju, kas ir Pirmā pasaules kara simbols. Gleznā Madonna ir viegli, bez manāmas piepūles sejā, ar maigumu satvērusi ieroci, kas sver 25 kg. Uz patronu lentām var manīt asins traipus. Iespējams, šis tēls simbolizē sievietes vēlmi izdarīt apvērsumu kaut vai tikai savā sirdī.[1]

Kārlis Padegs pats raksta, ka viņa darbi pieder pretrunīgajam laikam, ka tie ir apzināts izaicinājums veselīgiem, apmierinātiem un citu nelaimes neredzošiem pilsoņiem.

Tagad ir 1934. gads. Tas nozīmē: bijis pasaules karš — un tas jau aizmirsts. Tikai invalīds kā no muzeja izņemta trofeja pastaigājas pa bulvāri. Arī tas mums vienaldzīgs, nekas jauns. Un tad: nāk cilvēki, nenozīmīgi es, kuriem vēnās asins vietā odekolons un taisni tie rāda šo kroplo invalīdu sašķaidītās krūtis un gāzu saēstās sejas. Taisni šis outsaideris, kas sapņo par Narcisu un perverso madonnu, neaizmirst invalīdu. Rāda to blakus izsmalcinātam Dorianam Grejam, mīlētājam donam Žuānam, rāda — kādēļ? Asā kontrasta dēļ, lai saprastu arī vistrulākie, ka pasaulei pietiek ar 12 996 117 kritušajiem un 5 669 000 invalīdiem, tie vēl nav miruši, un jaunus mēs negribam

—K. Padegs. "Outsaidera atbilde" Aizkulises. 1934. gada 20. aprīlis

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]