Magindanaji

Vikipēdijas lapa
Magindanaji
Magindanawn
Magindanaju sievietes Ginakitas upes svētkos
Visi iedzīvotāji
3 219 000 (2020)
Reģioni ar visvairāk iedzīvotājiem
Karogs: Filipīnas Filipīnas
Valodas
magindanaju valoda
sebuāņu valoda
angļu valoda
filipīniešu valoda
Reliģijas
islāms
Radnieciskas etniskas grupas
moro, lumadi

Magindanaji (pašnosaukums: Magindanawn, مڬیندنون)[1] ir viena no Filipīnu tautām. Apdzīvo Mindanao salas rietumus Moro līča piekrastē. Pēc konfesionālās piederības lielākā daļa ir musulmaņi sunnīti. Kopskaits tiek lēsts ap 3,2 miljoniem (3 % no valsts iedzīvotāju skaita), un tā ir daudzskaitlīgākā no moro tautām. Magindanaji ir dominējošā tauta Ziemeļmagindanao un Dienvidmagindanao provincēs, kā arī veido nozīmīgu iedzīvotāju daļu Ziemeļkotabato un Sultankudaratas provincēs. Runā magindanaju valodā; oficiālā saziņā lieto arī angļu un filipīniešu valodu.[2]

Magindanaji apdzīvo galvenokārt Mindanao upes lejteces zemieni[3] un tās etnonīms tiek tulkots kā ‘palienes ļaudis’ vai ‘ezera ļaudis’; no Magindanao sultanāta (pastāvēja līdz 1899. gadam) nosaukuma atvasināts Mindanao salas nosaukums.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Magindanaji». Ģeogrāfijas vārdnīca Pasaules zemes un tautas. Rīga : Galvenā enciklopēdiju redakcija. 1978. 450. lpp.
  2. Ethnic Groups of the Philippines. Maguindanaon
  3. «Peoples of the Philippines: Magindanao». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2022. gada 23. jūlijā. Skatīts: 2024. gada 26. februārī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]