Pāriet uz saturu

OTP Bank

Vikipēdijas lapa
OTP Bank
Tips akciju sabiedrība
Darbības joma finanses
Dibināts 1949. gads
Galvenais birojs Budapešta, Karogs: Ungārija Ungārija
Produkti bankas pakalpojumi, apdrošināšana, investīcijas
Tīmekļa vietne otpbank.hu
OTP Bank galvenais birojs Nādora ielā Budapeštā

OTP Bank Nyrt. ir Ungārijas finanšu uzņēmumu grupa, lielākā Ungārijas komercbanka. Tās galvenais birojs ir Budapeštā. Banka ir dibināta 1949. gadā.

OTP Bank akcijas tiek kotētas Budapeštas fondu biržā. Lielākie akcionāri (2024. gada martā):[1] MOL Group (8,57 %), Groupama Group (5,09 %).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

OTP senākā priekštece bija 1839. — 1840. gadā izveidotā un 1948. gadā nacionalizētā Pesti Hazai Első Takarékpénztár ("Peštas Pirmā krājbanka").

1949. gada 1. martā komunistiskais režīms dibināja banku Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat (Valsts krājbankas valsts uzņēmums), kas pārņēma Pesti Hazai Első Takarékpénztár darbību. Tā bija viena no četrām Ungārijas Tautas Republikas finanšu iestādēm līdzās Ungārijas Nacionālajai bankai, Ungārijas Investīciju bankai un Ungārijas Ārējās tirdzniecības bankai. Sākotnēji tai bija 30 filiāles Budapeštā un 65 filiāles reģionos, un tā nodarbojās ar privātpersonu noguldījumu pieņemšanu un kreditēšanu.

1957. gadā banka papildināja savus pakalpojumus ar sporta derībām (loterijām, izlozēm). 1970. gados OTP darbība pakāpeniski tika paplašināta, iekļaujot tajā arī vietvaru finanšu pārvaldību pēc divu līmeņu banku sistēmas izveides. Līdz 1987. gadam OTP bija vienīgā privātpersonu banka Ungārijā.

1989. gadā banka paplašināja funkcijas kā komercbanka ar pilnvarojumu sniegt komercaizdevumus un banku pakalpojumus uzņēmumiem un importa un eksporta darījumiem.

Logotips no 1991. līdz 2007. gadam

1990. gadā OTP Bank tika reorganizēta par valstij piederošu akciju sabiedrību. No bankas meitasuzņēmumos tika nodalītas nebanku darbības, un OTP Bank kļuva par pilna servisa finanšu pakalpojumu banku grupas flagmani, kas piedāvāja universālos banku pakalpojumus, hipotekārās bankas pakalpojumus, mājokļu uzkrājumus, faktoringu, līzingu, fondu pārvaldību, kasi, nekustamā īpašuma starpniecību, ceļojumu aģentūru, pensiju fondu un veselības fondu pakalpojumus.

OTP Bank privatizācija sākās 1995. gadā, un 10. augustā bankas akcijas sāka kotēt Budapeštas fondu biržā. Trīs publisko piedāvājumu rezultātā valsts īpašumtiesības bankā 1995. gadā samazinājās līdz 25 procentiem, bet pēc tam līdz 1999. gadam — līdz vienai balsstiesīgai priekšrocību (zelta) akcijai (saglabājās līdz 2007. gadam). 1995. gadā OTP no Ungārijas bankas K&H Bank iegādājās 1988. gadā izveidoto Merkantil banku, kas nodarbojās galvenokārt ar transportlīdzekļu finansēšanu.

OTP Bank uzsāka starptautisku ekspansiju uz Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm, proti, Slovākiju (2002. gadā), Bulgāriju (2003. gadā), Rumāniju (2004. gadā), Horvātiju (2005. gadā), Ukrainu, Krieviju, Serbiju un Melnkalni (2006. gadā).

2008. gadā Francijas uzņēmums Groupama iegādājās OTP apdrošināšanas biznesu, un darījuma ietvaros tika nolemts sadarboties stratēģiskos punktos un savstarpēji pārdot savus finanšu un apdrošināšanas produktus. Tādējādi Groupama S.A. iegādājās 8 % OTP Group akciju. Šis darījums ļāva OTP izvairīties no valsts rekapitalizācijas 2008. — 2009. gada finanšu krīzes laikā; OTP tikai saņēma likviditātes atbalstu no valsts, kas nozīmēja īslaicīgu valdības iejaukšanos tās pārvaldībā, un spēja to pilnībā atmaksāt līdz 2010. gadam.

2014. gada aprīlī tika paziņots, ka OTP Bank ir tuvu darījumam par Ungārijas MKB Bank iegādi no Vācijas uzņēmuma BayernLB, kas tomēr netika īstenots. 2016. gada februārī Francijas Axa Bank Europe (tagad Axa Bank Belgium) paziņoja, ka tā ir noslēgusi vienošanos par Ungārijas banku operāciju pārdošanu OTP Bank. 2019. gadā OTP Bank iegādājās Moldovas MobiasBanca; darījums tika pabeigts 25. jūlijā.

2022. gada martā starptautisko sankciju dēļ Krievijas un Ukrainas kara laikā OTP Bank pārtrauca finansēt savu Krievijas filiāli. 2022. gada 12. decembrī OTP Bank parakstīja līgumu par Uzbekistānas valstij piederošās komercķīlu bankas Ipoteka Bank akciju iegādi. Darījuma pirmais posms tika pabeigts 2023. gada 13. jūnijā, OTP iegūstot 73,41 % kapitāldaļu; atlikušie 26,59 % tiks iegādāti trīs gadu laikā.[2]

2024. gada maija sākumā ziņu aģentūra Bloomberg, atsaucoties uz anonīmām personām, rakstīja, ka OTP Bank ir izteicis piedāvājumu iegādāties Igaunijas Luminor Bank, kas darbojas arī Latvijā un Lietuvā.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]