Ordenis "Par nopelniem Lietuvas labā"

Vikipēdijas lapa
Sieviešu komandieres krusts par humāno ieguldījumu

Ordenis "Par nopelniem Lietuvas labā" (lietuviešu: Ordinas «Už nuopelnus Lietuvai») ir Lietuvas Republikas valsts apbalvojums. Ordenis dibināts 2002. gada 18. jūnijā, lai apbalvotu Lietuvas un ārvalstu pilsoņus par īpašiem nopelniem Lietuvas labā dažādās profesionālās darbības jomās.

Ordenim "Par nopelniem Lietuvas labā" ir piecas šķiras un ordeņa medaļa. Tā šķiras ir (no augstākās uz zemāko): Lielkrusts , Komandiera Lielkrusts, Komandiera krusts, Virsnieka krusts, Bruņinieka krusts.[1]

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Visu šķiru ordeņa zīmes ir piecstaru krusts, kas izgatavots no zelta un pārklāts ar dažādu izmēru baltu emalju atkarībā no apbalvojuma šķiras. Krusta centrā ir oksidēts sudraba Vytis ar stariem starp malām. Krusta reversā attēloti Viļņas, Kauņas, Klaipēdas, Šauļu un Panevēžas ģerboņi. Centrā ir uzraksts "Pro Lituania" un 2002. Lente ir sarkana muarē, ar dzeltenām un zaļām svītrām malās. Krusts ir piestiprināts pie lentes ar elipsveida gredzenu, kura iekšienē iestiprināts simbols, kas attēlo profesionālās darbības jomu, par kuru tika piešķirts apbalvojums. Divu augstāko šķiru apbalvojuma komplektā ietilpst arī ordeņa zvaigzne.

Savienojuma gredzeni un to simbolu nozīme

Civildienests un
starptautiskās attiecības
Humānais ieguldījums Kultūra un izglītība Uzņēmējdarbība
un rūpniecība
Veselības un
sociālā aizsardzība
Militārā joma Sports
Ordeņa "Par nopelniem Lietuvas labā" lentes atgriezumi
Lielkrusts
Komandiera Lielkrusts
Komandiera krusts
Virsnieka krusts
Bruņinieka krusts
Ordeņa medaļa

Ar ordenis "Par nopelniem Lietuvas labā" apbalvotie latvieši[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]