Pāriet uz saturu

Otrais Libānas karš

Vikipēdijas lapa
Teritorijas Libānā, kas bija Izraēlas bombardēšanas mērķis, 2006. gada 12. jūlijs — 13. augusts

Otrais Libānas karš jeb 2006. gada Libānas karš bija bruņots konflikts starp Izraēlas Aizsardzības spēkiem (IDF) un Libānā bāzēto grupējumu Hezbollah, kas notika no 2006. gada 12. jūlija līdz 14. augustam. Karš sākās ar Hezbollah uzbrukumu Izraēlas teritorijai, kura laikā tika nogalināti vairāki Izraēlas karavīri un nolaupīti divi no viņiem. Tas izraisīja plašu Izraēlas militāro operāciju pret Hezbollah un Libānu.

Otrais Libānas karš atstāja dziļas sekas uz Tuvo Austrumu politiku un drošību. Tas pierādīja Hezbollah spējas pretoties Izraēlas militārajam spiedienam un ietekmēja reģionālo dinamiku starp Izraēlu, Libānu, Irānu un Sīriju.

2006. gada 12. jūlijā Hezbollah uzsāka pārrobežu uzbrukumu Izraēlai, izšaujot raķetes uz Izraēlas ziemeļiem un uzbrūkot Izraēlas patruļai pie robežas. Šajā uzbrukumā Hezbollah nogalināja 3 karavīrus un nolaupīja 2 citus, kuru atbrīvošanai vēlāk pieprasīja Libānā ieslodzīto palestīniešu un libāniešu cietumnieku atbrīvošanu. Atbildot uz šo uzbrukumu, Izraēla uzsāka lielu militāru operāciju, kurā tika bombardēta Libāna, īpaši tās dienvidu daļa, kurā atradās Hezbollah kontrolētās teritorijas. Izraēlas mērķis bija iznīcināt Hezbollah infrastruktūru un panākt nolaupīto karavīru atbrīvošanu.

Visa kara laikā Hezbollah izšāva tūkstošiem raķešu uz Izraēlas ziemeļu pilsētām, tostarp Haifu. Tas izraisīja lielu civiliedzīvotāju upuru skaitu un plašu postījumu. Raķešu uzbrukumi piespieda simtiem tūkstošu Izraēlas iedzīvotāju doties uz patversmēm un evakuēties uz valsts dienvidiem.

Izraēlas gaisa spēki bombardēja svarīgas Hezbollah pozīcijas, kā arī Libānas infrastruktūru, tostarp Beirūtas lidostu, ceļus un tiltus, cenšoties izolēt Hezbollah un apturēt militāro piegāžu plūsmu no Sīrijas un Irānas. Izraēla arī nosūtīja sauszemes spēkus uz dienvidu Libānu, taču tika saskārusies ar spēcīgu pretošanos no Hezbollah partizāniem, kas izmantoja tuneļus un slēptas pozīcijas.

ANO Drošības padome pieņēma Rezolūciju 1701, kurā tika aicināts uz tūlītēju pamieru un Hezbollah un Izraēlas spēku izvešanu no robežas teritorijām. Pamiers stājās spēkā 2006. gada 14. augustā. Tiek lēsts, ka karā bojā gāja vairāk nekā 1200 cilvēku Libānā, lielākoties civiliedzīvotāji, un ap 160 Izraēlas pilsoņu, tostarp karavīri un civiliedzīvotāji. Hezbollah savukārt saglabāja savu ietekmi Libānā, padarot Hasanu Nasrallu par simbolu Libānas pretestībai pret Izraēlu.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]