Pāriet uz saturu

Pīters Satklifs

Vikipēdijas lapa
Pīters Satklifs
Peter Sutcliffe
Personīgā informācija
Dzimis 1946. gada 2. jūnijā
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Bingli, Rietumjorkšīra, Lielbritānija
Miris 2020. gada 13. novembrī (74 gadi)
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste HM Prison Frankland, Darema, Lielbritānija
Pilsonība Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Tautība anglis
Nodarbošanās kravas mašīnas šoferis
Dzīvesbiedre Sonja Satklifa (prec.1974;šķir.1994)

Pīters Viljams Satklifs (angļu: Peter William Sutcliffe; dzimis 1946. gada 2. jūnijā; miris 2020. gada 13. novembrī), pazīstams arī kā Pīters Kūns, bija angļu sērijveida slepkava, kurš tika notiesāts par trīspadsmit sieviešu slepkavību un septiņu citu slepkavības mēģinājumu izdarīšanu laikā no 1975. līdz 1980. gadam.[1]  Viņš tika dēvēts preses ziņojumos kā Jorkšīras uzšķērdējs, velkot paralēles ar Viktorijas laika sērijveida slepkavu Džeku Uzšķērdēju. Viņam tika piespriesti divdesmit mūža ieslodzījuma termiņi, kas 2010. gadā tika pārvkvalificēts par mūža ieslodzījumu. Divas no veiktajām Satklifa slepkavībām notika Mančestrā; visi pārējie noziegumi tika paveikti Rietumjorkšīrā. Kriminālpsihologs Deivids Holmss raksturoja Satklifu kā "ārkārtīgi bezjūtīgu, seksuāli sadistisku sērijveida slepkavu."[2]

Satklifa pirmais upuris bija 28 gadus vecā prostitūta un četru bērnu māte Vilomena Makena. Viņa prostitūcijā bija iesaistīta jau kopš 14 gadu vecuma. Naktī no 1975. gada 29. uz 30. oktobri meitene bija darbā, bet no rīta viņa mājās nepārnāca; tad viņas 9 gadus vecā meita devās pie kaimiņiem, kuri savukārt izsauca policiju. Makenas līķis tika atrasts simts metru attālumā no viņas mājām.

Ekspertu analīze liecināja, ka Vilomenu Makenu apdulinājis sitiens pa galvu, kādu ieroci tieši slepkava tobrīd izmantoja, nav zināms, taču tas bija kāds smags priekšmets vai ierocis. Tad noziedznieks paņēma nazi un līdz nāvei sadūra 28 gadus veco Vilomenu. Pēc slepkavības Pīters Viljams arī upurim novilka bikses un apakšbikses. Cita starpā tika noskaidrots, ka slepkava ir nekrofils, precīzāk, viņš masturbēja uz mirušās ķermeņa.

Nākamo 5 gadu laikā Pīters Satklifs Jorkšīrā noslepkavoja vēl 12 sievietes, izpelnoties iesauku "Jorkšīras uzšķērdējs". Sērijveida slepkava tika notverts un arestēts 1981. gada 2. janvārī par nelielu pārkāpumu. Tiesībsargājošās iestādes pievērsa uzmanību pierādījumiem, kas liecināja, ka iespējamais slepkava ir Pīters. Iepriekš viņš tika pratināts deviņas reizes, taču katru reizi viņš izvairījās no aresta un turpināja slepkavot. 34 gadus vecais Pīters Viljams Satklifs atzinās visos savos noziegumos un līdz tiesas datumam viņam tika piemērots apcietinājums. Satklifu par “Jorkšīras uzšķērdēju” sāka saukt, jo viņš šajā apgabalā veica slepkavības un sakropļoja savu upuru ķermeņus ar āmuru, skrūvgriezi un nazi. Viņš pats uzskatīja, ka pilda dievišķo misiju, atbrīvojot pasauli no prostitūtām, lai gan ne visi viņa upuri bija iesaistīti prostitūcijā.

Tiesa un apcietinājums

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]
Milgartas policijas iecirknis Līdsas pilsētas centrā, kur tika veikta Jorkšīras uzšķērdēja noziegumu policijas izmeklēšana.

Tiesas procesā Satklifs mēģināja attēlot sevi kā traku: viņš domās runāja par “dievišķajām balsīm”, kas viņam pavēlējušas nogalināt prostitūtas. Pēc izmeklēšanas slepkava tika atzīts par veselu un 1981. gada 22. maijā viņam piesprieda mūža ieslodzījumu.

Viņš bija ieslodzīts Pārkhērstas cietumā no 1981. līdz 1984. gadam. Visa ieslodzījuma laikā Satklifam trīs reizes (1983., 1997. un 2007. gadā) uzbruka citi ieslodzītie. 1997. gadā uzbrukuma rezultātā viņš pilnībā zaudēja redzi ar kreiso aci. 2001. gadā ārsts, kurš ārstēja maniaku, teica, ka viņš vairs nerada draudus sabiedrībai. 2013. gadā Pīters paziņoja, ka plāno uzrakstīt autobiogrāfiju, kurā pastāstīs patiesību par sevi un publicēs pilnu uzbrukumu sarakstu. Par grāmatu viņš plānoja nopelnīt 500 tūkstošus sterliņu mārciņu.

Satklifs tika pārvests no cietuma uz stingrās drošības psihiatrisko slimnīcu 1984. gada martā pēc tam, kad viņam tika diagnosticēta paranoidālā šizofrēnija. Augstā tiesa 2010. gadā noraidīja 64 gadus vecā Pītera Satklifa apelāciju, apstiprinot, ka viņš izcietīs mūža ieslodzījumu un nekad netiks atbrīvots no apcietinājuma. 2016. gada augustā tika pieņemts lēmums, ka Satklifs ir psihiski vesels, lai viņu atgrieztu cietumā; tajā pašā mēnesī viņš tika pārvests uz cietumu HM Franklin Daremā.

2020. gada oktobra beigās diabēta slimnieks Pīters Viljams Satklifs tika ievietots cietuma slimnīcā ar aizdomām par sirdslēkmi, un drīz viņam tika diagnosticēts COVID-19. Sērijveida slepkava nomira 2020. gada 13. novembrī Daremas Universitātes slimnīcā no koronavīrusa infekcijas izraisītas pneimonijas 74 gadu vecumā, pavadījis cietumā vairāk nekā 39 gadus.[3]

Attēlojums mākslā un kino

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]
  1. Roger Cross. The Yorkshire Ripper: The in-depth study of a mass killer and his methods. UK : Harper Collins, 1981. ISBN 978-0-586-05526-7.
  2. Claire Carter. «How Yorkshire Ripper Peter Sutcliffe developed his murderous hatred of women». Daily Mirror, 2020. gada 13. janvāris. Skatīts: 2023. gada 20. augusts.
  3. «Yorkshire Ripper serial killer Peter Sutcliffe dies | UK News | Sky News». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020-11-13. Skatīts: 2020-12-10. Ignorēts nezināms parametrs |deadlink= (tiek ieteikts |dead-url=)
  4. Vicky Jessop. «Who is Katherine Kelly, the star of true crime show The Long Shadow?». Evening Standard, 2023. gada 2. oktobris. Skatīts: 2023. gada 7. oktobris.
  5. Hollie Richardson, Graeme Virtue, Ellen E. Jones. «The Guardian», 2023. gada 25. septembris. Skatīts: 2023. gada 7. oktobris.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]