Pīters Singers

Vikipēdijas lapa
Pīters Singers
Peter Singer
Pīters Singers
Personīgā informācija
Dzimis 1946. gada 6. jūlijā (77 gadi)
Melburna, Austrālija
Tautība ebrejs
Vispārīgā informācija
Skola, tradīcija Analītiskā filosofija, utilitārisms
Galvenās intereses Ētika
Alma mater Melburnas Universitāte
Oksfordas Universitāte
Ietekmējies no Džons Stjuarts Mills, Henrijs Sidžviks, Džeremijs Bentams
Nozīmīgi darbi Animal Liberation (1975)

Pīters Alberts Deivids Singers (angļu: Peter Albert David Singer, dzimis 1946. gada 7. jūnijā Melburnā, Austrālijā) ir austrāliešu filosofs. Viņš ir Prinstonas Universitātes bioētikas profesors, kā arī Melburnas Universitātes goda profesors. Specializējies praktiskajā ētikā un bioētikā, aplūko ētikas jautājumus no vēlmju utilitārisma (preference utilitarianism) un ateisma pozīcijām.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Viņš divreiz ir bijis Monaša Universitātes filosofijas katedras vadītājs, kur izveidojis "Cilvēka bioētikas centru" (Centre for Human Bioethics). 1996. gadā viņš kā Austrālijas Zaļās partijas biedrs neveiksmīgi kandidēja uz vietu senātā. 2004. gadā Austrālijas Humānisma biedrību padome viņam piešķīra Gada humānista titulu.

Ārpus akadēmiskās vides Singers visvairāk ir pazīstams kā grāmatas "Dzīvnieku atbrīvošana" (Animal Liberation) autors: šis darbs ticis plaši atzīts par mūsdienu dzīvnieku tiesību kustības aizsākumu. Viņa uzskati par citiem bioētikas jautājumiem, piemēram, abortu un eitanāziju, ir piesaistījuši sabiedrības uzmanību un izraisījuši asas diskusijas.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]


Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]