Pāriet uz saturu

Pilsētas lidostas vilciens

Vikipēdijas lapa
Pilsētas lidostas vilciens
City Airport Train
Pārskats
Īpašnieks City Air Terminal Betriebsgesellschaft m.b.H
(Vīnes starptautiskā lidosta 50,1%, ÖBB 49,9%)
Atvēršanas datums 2003. gada 14. decembris
Atrašanās vieta Vīne, Austrija
Mājaslapa https://www.cityairporttrain.com/
Pasažieru skaits 1,7 miljoni (2019)[1]
Līnijas garums 19 kilometri

Pilsētas lidostas vilciens (angļu: City Airport Train, CAT) ir ekspreša tipa vilciena līnija, kas savieno Vīnes starptautisko lidostu un Vīnes pilsētas centru (dzelzceļa staciju Wien Mitte).

Vilciena interjers

City Air Terminal Betriebsgesellschaft mbH, kura 50,1% akciju pieder Vīnes lidostai un 49,9% Österreichische Bundesbahnen, dibināts 2002. gadā, lai sniegtu ekspreša vilciena līnijas pakalpojumus.

Vilcieni kursē starp lidostu un Wien Mitte dzelzceļa staciju katru pusstundu no pulksten 5:37 līdz 23:39. Brauciens 19 kilometru garajā maršrutā ilgst 16 minūtes bez starppieturām. 2019. finanšu gadā tika pārvadāti 1,7 miljoni pasažieru, kas ir par 3% vairāk nekā 2018. gadā.

Galapunktu stacijas

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lidostā un stacijā Wien Mitte, CAT atiet no īpaši norādītām platformām. Vīnē atiešanas punkts City Air Terminal atrodas tirdzniecības centra Wien Mitte pirmajā stāvā.

Pasažieri var reģistrēt savu bagāžu dzelzceļa stacijā Wien Mitte un turpat saņemt iekāpšanas kartes. City Air Terminal piedāvā visus starptautiskās lidostas termināļa pakalpojumus ar personāla apkalpotiem reģistrācijas galdiem un pašapkalpošanās reģistrācijas kioskiem.

Šis pakalpojums ir pieejams no 24 stundām līdz 75 minūtēm pirms izlidošanas sekojošajām aviokompānijām : Austrian Airlines (izņemot lidojumus uz ASV, Kanādu un Āziju), Brussels Airlines, Bulgaria Air, Croatia Airlines, Eurowings, Lufthansa, Luxair, People's, Swiss, TAP Air Portugal un Wizz Air.[2]

CAT vilcienos ir īpaši plašas ejas, plaši bagāžas nodalījumi, bezmaksas Wi-Fi, strāvas kontaktligzdas un TV ekrāni, kas sniedz apmeklētājiem informāciju par Vīni. Dažādi laikraksti un žurnāli bez maksas pieejami vilcienā un stacijās.

CAT Bonus Club ir CAT lojalitātes programma. Bonusa kluba dalībnieki nopelna bonusa punktus, kurus var izmantot balvām.

Biļetes var iegādāties abos galamērķos pie CAT personāla, biļešu tirdzniecības automātos, vilcienā (par papildu samaksu) un iepriekšpārdošanā tiešsaistē. Iespējams iegādāties arī apvienoto biļeti tālākai ceļošanai Vīnē.

Biļešu cenas ir 12€ (vienvirziena) un 21€ (turp un atpakaļ) (tiešsaistē cenas 11€ un 19€). Bērni līdz 15 gadu vecumam var braukt bez maksas. Salīdzinājumam: brauciena cena ar parasto ÖBB vilcienu no lidostas uz Vīni ir 4,30€.

Ritošais sastāvs

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2024. gada katrs CAT vilcienu sastāvs sastāv no trīs divlīmeņu Siemens Viaggio Twin vagoniem, ko stumšanas konfigurācijā velk ar monosistēmas ÖBB 1016. klases lokomotīvi. Visi vagoni aprīkoti ar gaisa kondicionieri, bezmaksas Wi-Fi, kontaktligzdām pie atsevišķiem sēdekļiem, bagāžas uzglabāšanas vietu un informācijas, izklaides sistēmu.[3] Iepriekš izmantoja daudzsistēmu ÖBB Class 1014 un ÖBB Class 1116 lokomotīves.

No 2027. gada esošo ritošo sastāvu aizstās trīs jauni Stadler KISS divlīmeņu vilcieni.[4]

ÖBB Railjet vilcieni kursē ik pēc pusstundas un ir nedaudz ātrāki un lētāki. Tie kursē bez starpstacijām no Vīnes lidostas līdz Vīnes galvenajai dzelzceļa stacijai Wien Hauptbahnhof.

ÖBB arī apkalpo piepilsētas vilcienus ar zīmolu Schnellbahn uz lidostu kā S7, kas kursē caur vairākām pilsētas centra stacijām, tostarp Wien Mitte. Biļete no/uz Vīnes pilsētas centru ar piepilsētas vai tālsatiksmes vilcieniem maksā 4,30 eiro vienā virzienā (salīdzinājumā ar 11 eiro CAT vilcienam 2022. gada maijā) vai 8,60 eiro turp un atpakaļ (19 eiro CAT).

Brauciens S7 ilgst 23 minūtes starp lidostu un Wien Mitte staciju. CAT piedāvāja īsāku brauciena laiku (16 minūtes salīdzinājumā ar 23 minūtēm S7) ar līdzīgu pakalpojumu biežumu (30 minūšu intervāli) kā piepilsētas vilcieniem, tādējādi iegūstot konkurences priekšrocības.

2017. gadā ÖBB paplašināja piepilsētas vilcienu klāstu, ieviešot ātrākus Regionalzug pakalpojumus starp Wien Mitte un lidostu, kas turpinās līdz Volfstālai. Pašreizējā kustības sarakstā (2018. gadā) Vīnes centru un lidostu katru stundu savieno vidēji 6 piepilsētas un tālsatiksmes reisi, savukārt CAT izbraukšanas biežums paliek nemainīgs (2 vilcieni stundā).

CAT darbina bezemisiju elektrība, kas ražota no 100% atjaunojamiem resursiem (92% hidroenerģija, 8% vēja enerģija).

  1. "Archived copy". Archived from the original on 2016-08-05. Retrieved 2021-09-29.{{cite web}}: CS1 maint: archived copy as title (link)
  2. «Non-stop airport transfer to Vienna!». www.cityairporttrain.com (angļu). Skatīts: 2022-11-12.
  3. «CAT fährt Rekordbilanz ein». wien.orf.at. 2016. gada 7. jūn.
  4. Railway Gazette International2023-10-19T12:31:00+01:00. «Three Kiss EMUs ordered for use on Wien airport express». Railway Gazette International.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]