Planorbulinīdas

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Planorbulinidae)
Planorbulinīdas
Planorbulinidae Schwager, 1877
Planorbulinīda Planorbulina mediterranensis
Klasifikācija
ValstsRhizaria
TipsForaminīferas (Foraminifera)
KlaseGlobothalamea
KārtaRotaliīdas (Rotaliida)
VirsdzimtaPlanorbulinoidejas (Planorbulinoidea)
DzimtaPlanorbulinīdas (Planorbulinidae)
Iedalījums

Planorbulinīdas (Planorbulinidae) ir foraminīferu dzimta rotaliīdu kārtā. Dzimtu 1877. gadā izveidoja vācu paleontologs Konrāds Švāgers. Ģeohronoloģiski planorbulinīdas ir zināmas no agrā paleogēna perioda (paleocēns) līdz mūsdienām. Šīs dzimtas pārstāvji ir raksturīgi siltiem un seklūdens baseiniem.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Planorbulinīdu čaula agrīnajā stadijā ar mugurpusi piestiprinās pie substrāta, bet pieaugušajiem īpatņiem reizēm ir brīva. Sākotnējā daļa ir spirāliski plakana vai vāji trohoīda. Augšanas gaitā kameras pieaug gredzenveida rindās un radiāli, mijoties starp blakus esošajām rindām, izstiepjas un veido neregulāru tīklu, uzguļoties uz iepriekšējām kamerām, veido neregulāri lodveidīgu vai konusveidīgu masu. Atveres izceļas ar lūpām no katras kameras divām pusēm diskveida čaulu perifērijā vai lielu poru veidā uz lodveidīgajām un konusveidīgajām virsmām, un sīku pumpiņu veidā iegarenu kameru malās. Sieniņa parasti ir plāna un vienmērīgi rupji poraina. Agrīnajām kamerām ir plāns hitīnveida starpslānis. Reizēm virs centrālās daļas attīstās stiklveida notecējums. Stabiņu un kanālu sistēmas nav.

Diskveida forma, pauguriņi uz čaulas virsmas Planorbulinella ģintij atgādina Orbitoididae dzimtas ģinšu īpašības. Taču sākotnējo kameru spirāliska vai trohoīda apaugšana un atveru īpatnības Planorbulinella ģintij norāda uz šīs ģints piederību planorbulinīdām. Sākotnējās stadijas uzbūves īpatnības un hitīnveida starpslānis liecina par šīs dzimtas ģenētisku radniecību ar Rotaliidae un Anomalinidae dzimtām.[1]

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Planorbulinīdu dzimta iekļauj sevī šādas apakšdzimtas un ģintis[2]:

(†) - izmirušu organismu grupa.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Д. В. Обручев, Основы палеонтологии (Общая часть. Простейшие), издательство "Наука", Москва, 1959. г., 291. lpp.
  2. World Foraminifera Database