Princese Margarēta

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Princese Margareta)
Margarēta Dezirē Viktorija Amblera kundze
Princese Margarēta
Princese Margarēta
Princese Margarēta
Personīgā informācija
Dzimusi 1934. gada 31. oktobrī (89 gadi)
Hāgas pils, Zviedrija
Dzīves vieta Oksfordšīra,Lielbritānija
Pilsonība Zviedrija
Tautība Zviedriete
Vecāki Princis Gustavs Ādolfs un Princese Sibilla
Brāļi Karalis Kārlis XVI Gustavs
Māsas Princese Kristīne , Princese Birgita, Princese Dezirē
Dzīvesbiedrs Džons Amblers
Bērni Sibilla Luīze, Čārlzs Edvards, Džeimss Patriks

Bernadotu dinastija

Princeses Margarētas ģerboņi
Bernadotu dinastijas ģerbonis

Margarēta Dezirē Viktorija Amblera kundze (dzimusi 1943. gada 3. augustā Hāgas pilī) ir Zviedrijas princese. Viņa ir prinča Gustava Ādolfa un princeses Sibillas ģimenes meita, kā arī karaļa Kārļa XVI Gustava vecākā māsa un princešu Kristīnes, Birgitas un Dezirē māsa.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Agrīnie gadi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bērnība laimīgi ritēja Hāgas pilī līdz brīdim, kad 1947. gada 26. janvārī traģiskā aviokatastrofā Dānijas lidlaukā bojā gāja viņas tēvs princis Gustavs Ādolfs Kastrupas. 1950. gadā māte princese Sibilla ar Margarētu un pārējiem bērniem pārvācās uz Stokholmas pili, kur dzīve vairs nebija tik laba, kā līdz šim. Lielu palīdzību un rūpes pēc tēva nāves Margarētai sniedza Zviedrijā dzimusī Dānijas karaliene Ingrīda. Princese Margarēta mācījās Franču ģimnāzijā, kā arī Martas skolā Stokholmā, kurā apguva ar šūšanu saistītās prasmes. Vēlāk apmeklēja bērnu kopšanas un ēdienu gatavošanas kursus. Jaunībā princese Margarēta bija iemīlējusies augstmanī un džeza pianistā Robinā Daglasā, taču karalis Gustavs VI Ādolfs un māte princese Sibilla nedeva atļauju turpināt attiecības un princeses romāns beidzās.

Ģimene[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1963. gadā princese iepazinās ar angli Džonu Ambleru, ar kuru saderinājās 1964. gada februārī un apprecējās 1964. gada 30. jūnijā Ēlandes salas Jērdslosas baznīcā. Salīdzinot ar citu māsu kāzām, šīs bija vienkāršākas, taču tāpat laulību dienā baznīcas priekšā bija pulcējies ļaužu pūlis, kas vēlējās sumināt pāri. Sakarā ar to, ka Margarēta apprecējās ar nekaralisku personu, viņa zaudēja titulu Viņas Karaliskā Augstība, tā vietā dabūjot goda titulu Princese Margarēta, Amblera kundze.

Pēc kāzām ģimene pārvācās dzīvot uz Lielbritāniju, Londonu, neskatoties uz to, viņa uzturēja tuvu saikni ar savu māti Sibillu. 1965. gada 14. aprīlī piedzima pāra pirmais bērns - meita Sibilla Luīze, kuru kristīja par godu mātei, viņas vārdā. Viņiem piedzima arī divi dēli - Čārlzs Edvards, dzimis 1966. gada 14. jūlijā un Džeimss Patriks, dzimis 1969. gada 10. jūnijā. 1996. gadā princese Margarēta un Džons Amblers sāka dzīvot atsevišķi, saglabājot laulību līdz pat Džona Amblera nāvei 2008. gadā. Margarēta ir apmetusies Oksfordšīrā, Lielbritānijā. Viņa ieņem 196. vietu kā Britānijas troņa mantiniece.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]