Sīriusa suņu kamanu patruļa

Vikipēdijas lapa
Sīriusa suņu kamanu patruļa
Slædepatruljen Sirius
Sīriusa suņu kamanu patruļas žetons
Founded 1941. gads
Valstis Dānijas Karaliste
Allegiance Dānijas Karaliste
Filiāles Apvienotā Arktikas pavēlniecība
Loma Rekognoscēšana
Nacionālās suverenitātes īstenošana
Informācijas operācijas
Lielums 14[1]
Garisons / galvenā mītne Daneborga (74° 18'N 20° 14'W)
Nickname(s) dāņu: Siriuspatruljen
Mascot(s) kamanu suns
Komandieri
Armijas komandieris Ģenerālis Flemings Lentfers
Apvienotās Arktikas pavēlniecības priekšnieks Ģenerālmajors Kims Jespers Jorgensens

Sīriusa suņu kamanu patruļa (dāņu: Slædepatruljen Sirius), neoficiāli pazīstama kā Siriuspatruljen (Sīriusa patruļa) un agrāk pazīstama kā Grenlandes ziemeļaustrumu kamanu patruļa un suņu kamanu patruļa,[2] ir elitāra Dānijas jūras spēku vienība. Tā veic liela attāluma izlūkošanas patrulēšanu un īsteno Dānijas suverenitāti arktiskajā tuksnesī Grenlandes ziemeļu un austrumu daļā, apgabalā, kurā ietilpst Grenlandes ziemeļaustrumu nacionālais parks, kas ir lielākais nacionālais parks pasaulē. Patrulēšana parasti notiek pa pāriem un izmantojot suņu ragavas ar vairākiem desmitiem suņu, dažreiz četrus mēnešus un bieži vien bez papildu saskarsmes ar cilvēkiem.

Sīriusa suņu kamanu patruļai ir iespēja iesaistīties arī militārajās operācijās un tas ir noticis arī agrākos gados. Tās mērķis ir saglabāt Dānijas suverenitāti un nodrošināt kārtību tās atbildības teritorijā[3]. Fiziskās un psiholoģiskās prasības uzņemšanai nodaļā ir ārkārtējas.

Patruļas pienākumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Patrulēšana ar suņu ragavām ir sadalīta divos periodos. Atkarībā no tā, kad ledus kļūst pietiekami biezs, rudens patruļa sākas aptuveni novembrī un ilgst līdz decembra beigām. Saule pēdējo reizi riet ap novembra sākumu, un pieaugošā tumsā ziemas vētras pakāpeniski saasinās un kļūst biežākas. Tāpēc vienības locekļi ne vienmēr var nokļūt mājās pirms Ziemassvētkiem. Apmēram janvāra beigās, kad laikapstākļi nostabilizējas un atkal parādās saule, sākas garākie braucieni, kas ilgst līdz jūnijam, kad ledus sāk šķelties un virzīties uz dienvidiem. Šajā laika posmā sešas kamanu komandas aptver lielu daļu piekrastes, un trīs līdz četru gadu laikā tiek apmeklētas visas teritorijas.

Rekrutēšana un treniņi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sīriusa suņu kamanu patruļas kandidātiem jābūt pabeigušiem obligāto dienestu Dānijas aizsardzības spēkos. Rekrutēšanas procesā tiek atlasīti septiņi vīrieši, kas startēs aptuveni sešus mēnešus ilgos dažādos apmācību kursos. Sievietes var pieteikties, bet vēl neviena nav iekļuvusi vienībā.[4]

  • Izdzīvošanas kurss Grenlandē (piecas nedēļas)
  • Šaušanas kurss
  • Sapieru kurss
  • Dzinēju un mehāniķu kurss
  • Rekognoscēšanas kurss
  • Ugunsdzēsēju kurss
  • Radio un sakaru kurss
  • Pirmās palīdzības kurss
  • Pagarināts pirmās palīdzības kurss
  • Šūšanas kurss
  • Kravas auto kurss

Kursi notiek no decembra līdz maija beigām. Pēdējā grupa, kas sastāv no divpadsmit vīriešiem, tiek atlasīta divas līdz trīs nedēļas, pirms viņi dodas uz Grenlandi 26 mēnešu dienestam.

Patruļas locekļu telts un aprīkojums.

Pretēji izplatītajam uzskatam, karalis Frederiks X nekad nav bijis Sīriusa suņu kamanu patruļas sastāvā, bet 2000. gadā viņš piedalījās ekspedīcijā Sirius 2000 kopā ar četriem bijušajiem patruļas locekļiem un filmēšanas komandu, lai atzīmētu patruļas 50. gadadienu. Pēc tam viņa vārdā tika nosaukts zemes gabals.

Ekipējums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sīriusa suņu kamanu patruļas operāciju īpašā rakstura dēļ ir nepieciešams plašs unikāla aprīkojuma klāsts, ko Dānijas bruņotie spēki parasti neizmanto.[5]

Izsniegtie dienesta ieroči atspoguļo arī īpašos arktiskos darbības apstākļus un prasības. Sīriusa suņu kamanu patruļas izmantotais aprīkojums ir M1917 Enfield slīdošā aizslēga šautene ar .30-06 Springfīldas patronu, kas Dānijas dienestā pazīstama kā Gevær M/53 (17), un pistole Glock 20 ar 10 mm patronu.[6]

Sīriusa suņu kamanu patruļā tiek izmantotas standarta .30-06 Springfield 163-168 patronas (10,56-10,89 g) M2 bruņu caursitēja militārā šautene (parasti paredzēta lietošanai pret viegli bruņotiem transportlīdzekļiem, būvēm un cilvēkiem, un to var identificēts pēc melnās lodes gala.[7]). Patruļniekiem ir unikāli atļauts izmantot civilās patronas (ar izplešanās lodi, ko Dānijas un daudziem citiem bruņotajiem spēkiem karā aizliedz 1899. gada Hāgas konvencija), lai aizsargātos pret bīstamiem savvaļas dzīvniekiem.[8] Patruļnieki uzskata, ka bruņas caururbjošais militārais lādiņš M2 ir vislabākais pret agresīviem polārlāčiem lielā attālumā, taču civilie lādiņi ar tukšu galu ir labāki pret saniknotu muskusvērsi. Parasti patruļnieki sakārto savu ieroča magazīnu tā, ka katra trešā patrona ir ekspansīvā patrona.

Glock 20 10mm Automātiskā pistole

Sīriusa suņu kamanu patruļa iepriekš izmantoja pistoles M/49 ieročus ar 9 × 19 mm Parabellum patronām, taču tie izrādījās nepietiekami kā pēdējais līdzeklis aizsardzībai pret sastaptajiem leduslāčiem, un pašreizējā pistole Glock 20, kas aprīkota ar jaudīgāku 10 mm patronu, tika pieņemta ekipējumā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Slædepatruljen Sirius». Forsvaret.dk (dāņu). Danish Defence. 2015. gada 27. novembris. Skatīts: 2017. gada 28. februāris.
  2. «Forsvaret». Forsvaret (dāņu). Skatīts: 2024-04-03.
  3. «Arhivēta kopija». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2014. gada 10. janvārī. Skatīts: 2024. gada 2. aprīlī.
  4. «The Cold Patrol - Pictures, More From National Geographic Magazine». web.archive.org. 2012-01-04. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012-01-04. Skatīts: 2024-04-03.
  5. «Canada First Defence Strategy - Defence Policy - Conservative Party - Arctic Sovereignty - Canadian Rangers - Stephen Harper - CASR - Canadian American Strategic Review». web.archive.org. 2010-07-08. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010-07-08. Skatīts: 2024-04-03.
  6. «Grizzly, Brown and Polar Bear Cartridges». chuckhawks.com. Skatīts: 2024-04-03.
  7. Armor Plate Shootout - 0.5" thick MIL-A-12560 armor plate. Atjaunināts: 2024-04-03
  8. Frontier Project (2023-04-26). "Dangerous animal defence" (PDF).

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]