Sarkanais kokveida sūklis

Vikipēdijas lapa
Sarkanais kokveida sūklis
Ptilocaulis spiculifer
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsSūkļi (Porifera)
KlaseSpongīnsūkļi (Demospongiae)
KārtaHalichondrida
DzimtaAxinellidae
ĢintsPtilocaulis
SugaSarkanais kokveida sūklis (Ptilocaulis spiculifer)

Sarkanais kokveida sūklis jeb sarkanā koka sūklis (latīņu: Ptilocaulis spiculifer , angļu: Red Tree Sponge)[1][2] ir jūras sūkļu Axinellidae dzimtas[3] sūkļu (Porifera) tipa bezmugurkaulnieks. Sarkanā koka sūkļi dzīvo Sarkanajā jūrā pie Eritrejas krastiem, kā arī Atlantijas okeānā pie Kaboverdes un Indijas okeānā pie Kenijas krastiem un pie Austrālijas dienvidu krastiem[4]. Tie aug uz klintīm, alu teritorijās, rifu nogāzes. Sarkanie kokveida sūkļi barojas, filtrējot jūras ūdeni un ēdot mikroskopisko planktonu.

Izskats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izskatā tas līdzinās augam, bet patiesībā ir dzīvnieks. Sūklim ir koka zaru forma. Tas parasti ir oranžs vai sarkans[5]. Pateicoties savam dekoratīvajam izskatam, tas ir populārs akvāriju sūklis. Šie sūkļi parasti aug līdz 20,32 centimetriem. Izskatā tam ir līdzīgs Sarkanās jūras sūklis (Negombata magnifica)[6], kas dzīvo Sarkanajā jūrā pie Ēģiptes krastiem[7]un sarkanpirkstu sūklis (Haliclona compressa jeb Amphimedon compressa), kas dzīvo Karību jūrā[8][9]. Pieejamā materiālā internetā šie trīs sūkļi bieži tiek jaukti. Sūkļu klasifikācija internetā ir apskatāma "Pasaules jūras bezmugurkaulnieku sugu reģistrā" (angļu: World Register of Marine Species)[10]

Sūkļa uzturēšana akvārijos[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šos kokam līdzīgos sūkļus ir grūti uzturēt, un tos neiesaka iesācējiem[11]. Tam vajag mēreni stipru ūdens plūsmu, vāji apgaismotu telpu, un tie ēd vairākas reizes dienā. Lai sūklis izdzīvotu, ūdens sāļuma līmenim ir jābūt 1,022 - 1,026, kā arī ūdenim ir jābūt siltam, vidējai temperatūrai jābūt no 22 līdz 28 C°. Audzētājam ir nepieciešams kārbas tipa filtrs[11], kas "izšauj" ūdeni tieši sūklī. Ja uz sūkli pārāk ilgi spīd gaisma, tad uz sūkļa pakāpeniski var izaugt aļģes. Arī, ja ūdens plūsma nav pietiekami spēcīga, uz sūkļa sāk augt aļģes. Aļģes ar laiku nogalina sūkli. Uz sūkļiem var parādīties netīrumi, tas nozīmē, ka tie sāk mirt. Audzētājam šos atmirušos audus vajadzētu no sūkļa noņemt. Sarkanā koka sūklis sāks izdalīt indi, ja sāks mirt. Sūklis var nomirt, ja tas atradīsies atklātā gaisā, kā arī tas var nomirt, ja tam nemaina pietiekami bieži ūdeni.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]