Sarsius

Vikipēdijas lapa
Sarsius
Sarsius (G. O. Sars, 1883)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsPosmkāji (Arthropoda)
KlaseAugstākie vēži (Malacostraca)
VirskārtaPerakarīdi (Peracarida)
KārtaLofogastrīdi (Lophogastrida)
DzimtaLophogastridae
ĢintsSarsius
Iedalījums

Sarsius ir lofogastrīdu kārtas un Lophogastridae dzimtas augstāko vēžu ģints. Sākotnējais nosaukums tai bija Ceratolepis Sars, 1883. Taču tā kā ar šādu nosaukumu senāk tika aprakstīta kukaiņu ģints Ceratolepis Chapuis 1869, tad 2016. gadā lofogastrīdu ģintij tika dots jauns nosaukums "Sarsius", par godu tās izveidotājam G. O. Sarsam.[1] Sarsius ir monotipiska ģints (viena suga Sarsius hamata), kas pārstāv sīkus pelaģiskus vēzīšus, kuri dzīvo Klusajā okeānā uz austrumiem no Austrālijas.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Karapakss ir blīvs un ļoti liels, sedz visus krūšu segmentus, aizmugurē nobeidzas krasi, neveidojot izvirzītus sānu stūrus. Karapaksa priekšpusē, līdzīgi kā Lophogaster ģintij, ir tridentāla pieres plātne. Antenas ir līdzīgas kā Lophogaster ģintij. Taču antenas eksopodītam ir īpatnēja forma. Tā ir šaura, savdabīgi izlocītas formas plātnīte, kuras malas ir gludas bez jebkādiem sariņiem. Krūšu kājas ir vājāk attīstītas, nekā Lophogaster. Pirmais pāris ir attīstījies par gnatopodiem. Pēdējais pāris (mātītēm) ir bez eksopodīta. Vēdera segmenti ir salīdzinoši īsi un šauri, ar nelieliem epimēriem. Pēdējais segments nav pārdalīts ar šķērsenisku šuvi. Telsons galā ir V-veidīgi šķelts divās daļās bez izteiktiem dzelkšņiem. Uropodi ir ļoti mazi, lancetveidīgi, no abām pusēm bārkstaini. To eksopodīti ir viendaļīgi.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Zootaxa 4097l
  2. Sars, G.O. (1883) Preliminary notices on the Schizopoda of H.M.S. Challenger Expedition. Forhandlinger i Videnskabsselskabet i Kristiania, 7, 17. lpp.