Skūpsts (Ajecs)

Vikipēdijas lapa
Skūpsts
Il bacio
Mākslinieks Frančesko Ajecs Edit this on Wikidata
Gads 1859
Medijs eļļas krāsa, audekls Edit this on Wikidata[1]
Kustība Troubadour style Edit this on Wikidata
Izmēri 112 cm (44 in) × 88 cm (35 in)[1]
Atrašanās vieta Breras mākslas galerija, Itālija Labot šo Vikidatos
Inventāra nr. 6335 Edit this on Wikidata[1]

"Skūpsts" (itāļu: Il bacio) ir itāļu gleznotāja Frančesko Ajeca 1859. gadā radīta eļļas krāsas glezna, iespējams, pazīstamākais viņa darbs. Šajā gleznā parādās Itālijas romantisma galvenās iezīmes un Risordžimento gars. To pasūtīja Alfonso Marija Viskonti di Saličeto, kurš to pēc nāves novēlēja Breras mākslas galerijai.[2]

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gleznā attēlots viduslaiku pāris, kuri skūpsta laikā apskāvušies. Tas ir viens no viskaislīgākajiem un intensīvākajiem skūpsta attēlojumiem Rietumu mākslas vēsturē. Meitene ir atliekusies atpakaļ, bet vīrietis ieliecis celi, lai viņu atbalstītu, vienlaicīgi novietojot kāju uz pakāpiena sev blakus, it kā būtu gatavs jebkurā brīdī doties prom. Lai arī pāris atrodas gleznas centrā, tas nav atpazīstams, jo Ajecs vēlējies, lai uzmanības centrā būtu pati skūpsta darbība. Gleznas kreisajā pusē no stūra uzglūn ēnainas formas, lai radītu iespaidu par sazvērestību un briesmām.[3]

Interpretācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Glezna tiek uzskatīta par simbolu Itālijas romantisma laikmetam, no kura tajā parādās daudzas iezīmes. Virspusīgākā līmenī glezna ir kaislīga skūpsta attēlojums, kas izpaužas saskaņā ar romantisma principiem. Tā uzsver dziļākās sajūtas, nevis racionālu domu un sniedz viduslaiku reinterpretāciju un pārvērtēšanu patriotiskā un nostalģiskā stilā.[4]

Dziļākā līmenī glezna mēģina attēlot Risordžimento garu. Meitenes gaiši zilā kleita apzīmē Franciju, kura 1859. gadā (gleznas tapšanas gads) izveidoja aliansi ar Sardīnijas un Pjemontas Karalisti, kas ļāva apvienot daudzās Apenīnu pussalas valstiņas vienotā Itālijas karalistē.

"Skūpsts" attēlots šajā gleznā karājoties pie sienas. Džerolamo Induno "Skumjas", 1862

Šī glezna pazīstama ar tās košajām krāsām un tekstūrām, īpaši zilo kleitu, kas, šķiet, darināta no smalka zīda, kas mirguļo skatītāju acu priekšā.

Ietekme[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

"Skūpsts" bijis populārs darbs jau kopš pirmās izstādes, īpaši Itālijā un tas bieži komentēts. 1920. gados uzņēmuma Perugina, viena no vadošajiem Itālijas šokolādes ražotājiem, mākslas direktors, izmantoja gleznu kā pamatu iepakojumam populārajām "Baci" šokolādēm, radot zilu kasti ar abu mīlnieku attēlu. 1954. gadā populārais itāļu kinorežisors Lukīno Viskonti ietekmējās no gleznas, radot vienu no nozīmīgākajam ainām savā filmā Senso.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 1,2 http://pinacotecabrera.org/en/collezione-online/opere/the-kiss/; pārbaudes datums: 17 aprīlis 2016.
  2. «A Jewel in Romanticism: Hayez’s "The Kiss"». zuriest.wordpress.com. Skatīts: 2015.
  3. «Hayez, il Romanticismo tra Manzoni e Verdi a cura di Fernando Mazzocca, Isabella Marelli e Sandrina Bandera.». /www.beniculturali.it. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 30. aprīlī. Skatīts: 2015.
  4. «The Kiss by Hayez». www.wga.hu. Skatīts: 2015.

Bibliogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • C. Bertelli, G.Briganti, A. Giuliano Storia dell'arte italiana, Electa-Mondadori vol. 4.
  • C. Castellaneta, S. Coradeschi. L'opera completa di Hayez, Classici dell'arte Rizzoli, Milano, 1966.
  • F. Mazzocca Hayez, Dossier Art Giunti, Florence, 1998.
  • M. Monteverdi, Neoclassicismo e aspetti accademici del primo romanticismo italiano, in: Storia della pittura italiana dell'Ottocento. Vol. I. Bramante Editrice, Busto Arsizio, 1984.
  • La Nuova Enciclopedia dell’arte Garzanti, Giunti, Florence, 1986.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]