Skeleton Technologies

Vikipēdijas lapa
OÜ Skeleton Technologies
Tips Sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Darbības joma elektromateriālu ražošana
Dibināts 2009. gads
Galvenais birojs Tallina, Karogs: Igaunija Igaunija
Produkti elektroenerģijas uzglabāšanas iekārtas
Tīmekļa vietne skeletontech.com
Skeleton Technologies ultrakondensatori

OÜ Skeleton Technologies ir Igaunijas uzņēmums, kas ražo superkondensatorus jeb ultrakondensatorus. Tas ir dibināts 2009. gadā. Tā mātes uzņēmums ir OÜ Skeleton Technologies Group. Grupas biroji ir Igaunijas galvaspilsētā Tallinā un Vācijas pilsētā Grosrērsdorfā.

Skeleton Technologies ir izstrādājis jaunu izejmateriālu — izliektu grafēnu, lai ražotu risinājumus enerģijas uzglabāšanas tirgum, tostarp lieljaudas superkondensatorus un augstas enerģijas cietvielu baterijas. Salīdzinot ar klasiskajiem superkondensatoriem, Skeleton ultrakondensatori ir ar daudz augstāku jaudas un enerģijas blīvumu.

Uzņēmuma grupā Tallinas birojs veic iekārtu izstrādi. Vācijā ir organizēta ražošana: Biterfeldas-Volfenas ražotnē veic izliektā grafēna sintēzi un ražošanu; Grosrērsdorfā (pie Drēzdenes) veic superkondensatoru ražošanu; 2024. gadā plānots atklāt rūpnīcu Markranštetē (pie Leipcigas) sadarbībā ar Siemens.

Grupai ir daudzi investori, tostarp Igaunijas UP Invest un Harju Elekter, Vācijas Siemens un Japānas Marubeni.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzņēmumu OÜ Skeleton Technologies 2009. gada 3. septembrī[1] Igaunijā dibināja Olivers Ālbergs, Tāvi Madiberks, Dr. Jāns Leiss un Dr. Anti Perksons, lai izstrādātu superkondensatorus uz grafēna bāzes.

2011. gadā uzņēmums pēc Eiropas Kosmosa aģentūras pasūtījuma sāka izstrādāt SpaceCap kondensatoru, kura pamatā bija Skeleton patentēts no karbīda atvasināts oglekļa materiāls.[2] 2012. gadā Skeleton izlaida savu pirmo komerciālo produktu sēriju.

2013. gada 14. februārī tika dibināta pārvaldītājsabiedrība OÜ Skeleton Technologies Group, kas Vācijā dibināja uzņēmumu Skeleton Technologies GmbH ar plānu būvēt ultrakondensatoru ražotnes Baucenes apriņķī Saksijā. Tajā pašā gadā uzņēmums saņēma pirmo finansējuma daļu 2,2 miljonu eiro apmērā pirmajā finansēšanas kārtā no Igaunijas investīciju grupas UP Invest.[3] 2014. gadā Skeleton Technologies Vīmsi atvēra savu pirmo ražotni. Uzņēmums piedalījās arī Norvēģijas finanšu instrumenta programmā Green ICT, un izmantoja granta līdzekļus, lai turpinātu attīstīt savas ultrakondensatoru tehnoloģijas. 2014. gadā tika pabeigta pirmā finansēšanas kārta ar 3,9 miljoniem EUR.[3] 2015. gadā Igaunijas uzņēmums Harju Elekter nopirka 10 % Skeleton Technologies Group OÜ kapitāldaļu. 2017. gadā Vācijas Baucenes apriņķa Grosrērsdorfā tika atklāta ražotne.

2018. gadā uzņēmums paplašināja savu produktu portfeli un sāka saņemt pasūtījumus no autobūves, loģistikas un aviācijas nozares uzņēmumiem. 2019. gadā Skeleton ieņēmumu pieaugums bija trīskāršojās, un uzņēmums saņēma pasūtījumus vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā. Pēc stingra testēšanas kursa SkelCap SCA sērijas superkondensatoriem tika piešķirts drošības organizācijas UL 810A sertifikāts, kas apliecina, ka šie elementi ir droši izmantošanai automašīnās un nepārtrauktās barošanas avotos.

Pēc D sērijas finansējuma kārtas 2020. gadā Skeleton Technologies piesaistīja vēl 41,3 miljonus eiro. 2022. gadā Skeleton paziņoja par 220 miljonu eiro investīcijām, lai sadarbībā ar uzņēmumu Siemens sāktu jaunas rūpnīcas būvniecību Leipcigas apriņķa Markranštatē. 2023. gada jūlijā tika piesaistītas investīcijas no Japānas investīciju uzņēmuma Marubeni.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]