Sols Gudmens

Vikipēdijas lapa
Sols Gudmens
"Pārkāpt robežu" un "Labāk zvaniet Solam" tēls
Sols Gudmens
Bobs Odenkērks Sola Gudmena lomā
Pirmā parādīšanās

Better Call Saul (2009)
Pēdējā parādīšanās

Saul Gone (2022)
Autors

Attēlo

Bobs Odenkērks
Informācija
Iesauka(-s) Slīdošais Džimijs (Slippin' Jimmy)
Nodarbošanās advokāts, Cinnabon menedžeris, krāpnieks
Tautība amerikānis
Vecums

Džeimss Morgans Makgils (angļu: James Morgan McGill), plašāk pazīstams ar pseidonīmu Sols Gudmens (angļu: Saul Goodman, dzimis 1960. gada 12. novembrī) ir seriāla "Pārkāpt robežu" (2008–2013) un tā atvasinājuma "Labāk zvaniet Solam" (2015–2022) tēls. Tā autori ir Vinss Giligans un Pīters Gūlds, viņu attēlo aktieris Bobs Odenkērks.

Sols ir egocentrisks jurists no Albukerkes, kurš ir iesaistīts pilsētas noziedzīgajā vidē. Seriālā "Pārkāpt robežu" viņš ir metamfetamīna ražotāju Voltera Vaita (Braians Krenstons) un Džese Pinkmena (Ārons Pols) padomdevējs, kuram ir nozīmīga loma viņu narkobiznesā. Sols sadarbojas arī ar Gustavo Fringu un Maiku Ermantraudu, vēlāk palīdz Skailerai Vaitai ar naudas atmazgāšanu.

Seriālā "Labāk zvaniet Solam" ir parādīta Sola dzīve, advokāta darbs un tam sekojošā morālā pagrimšana sešus gadus pirms "Pārkāpt robežu" notikumiem, kā arī viņa dzīve pēc "Pārkāpt robežu" 5. sezonas notikumiem.

Pirmoreiz tēls parādījās seriāla "Pārkāpt robežu" otrās sezonas 8. sērijā. Tēlu radīja, lai sniegtu Volteram un Džesem ceļvedi viņu noziedzīgajās darbībās un padarītu to par seriāla galveno komisko tēlu Henka Šrēdera (Dīns Noriss) vietā. Sols vairākas reizes palīdzēja galvenajiem varoņiem un viņu padotajiem ar juridisku palīdzību un aizsardzību no DEA aģentu aizdomām, it sevišķi no Henka.

Angļu valodā tēla vārds Saul Goodman ir frāzes it's all good, man atdarinājums. Lai gan sākotnēji plānoja, ka Odenkērks piedalīsies tikai četrās epizodēs kā viesaktieris, viņš kļuva par neatņemamu "Pārkāpt robežu" sižeta sastāvdaļu. Pārsteidzot Giliganu un Gūldu ar savu sniegumu, trešajā sezonā Odenkērku pievienoja seriāla aktieru pamatsastāvam, kur viņš palika līdz seriāla beigām, bet vēlāk par viņu uzfilmēja atvasinājumu.

Tēls saņēma kritiķu un skatītāju atzinību un kļuva par vienu no visu laiku izcilākajiem televīzijas seriālu varoņiem. Odenkērks vairākas reizes nominēts Primetime Emmy balvai kā izcils aktieris galvenajā lomā dramatiskā seriālā par savu sniegumu seriālā "Labāk zvaniet Solam".