Star Wars: Knights of the Old Republic

Vikipēdijas lapa
Star Wars: Knights of the Old Republic
Star Wars: Knights of the Old Republic
Izstrādātājs BioWare
Izdevēji LucasArts
Radošais direktors Casey Hudson
Ražotājs Casey Hudson
Dizainers Džeimss Olens
Programmētājs David Falkner
Mākslinieks Derek Watts
Scenārists Drew Karpyshyn
Sērija Star Wars: Knights of the Old Republic
Dzinis Odyssey Engine
Platformas
Izdots 2003. gada 15. jūlijā
Žanrs Lomu spēle
Režīmi Single-player
Mājaslapa  

Star Wars Knights of the Old Republic (bieži saīsināts kā KOTOR) ir lomu spēles videospēle, ko izstrādājusi BioWare un publicējusi LucasArts. Pirmā Star Wars: Knights of the Old Republic sērijas daļa, tā tika izlaista Xbox 2003. gada 19. jūlijā un Microsoft Windows 2003. gada 19. novembrī. Tā darbojās operētājsistēmās Mac OS X, iOS un Android. Aspyr, un to var atskaņot Xbox 360, Xbox One un Xbox Series X un Series S, izmantojot atpakaļejošu saderību. Nintendo Switch versija tika izlaista 2021. gada 11. novembrī.

Stāsts risinās gandrīz 4000 gadus pirms Galaktiskās impērijas izveidošanas, kur Darts Malaks, Situ tumšais pavēlnieks, ir atraisījis Situ armādu pret Galaktikas Republiku. Spēlētāja varonim kā džedajam ir jādodas uz dažādām galaktikas planētām, lai uzvarētu Malaku. Spēlētāji izvēlas no trim rakstzīmju klasēm (Skauts, Karavīrs vai Skaudis) un spēles sākumā pielāgo savus varoņus, kā arī iesaistās apļu cīņā pret ienaidniekiem. Mijiedarbojoties ar citiem varoņiem un pieņemot sižeta lēmumus, spēlētāji nopelna gaišās un tumšās puses punktus, kas nosaka, vai viņu varonis atbilst spēka gaišajai vai tumšajai pusei.

Filmas Knights of the Old Republic režisors ir Keisijs Hadsons, dizainu veidojis Džeimss Olens (James Ohlen), un scenārija autors ir Drū Karpišins. LucasArts piedāvāja spēli, kas saistīta ar filmu Zvaigžņu kari: Klonu uzbrukums, vai spēli, kas norisinās tūkstošiem gadu pirms priekšvēstures. Komanda izvēlējās pēdējo, jo domāja, ka viņiem būs lielāka radošā brīvība. Eds Asners, Ītans Filipss un Dženifera Heila ieskaņoja varoņus, savukārt Džeremijs Souls veidoja skaņu celiņu. Izsludināta 2000. gadā, spēle tika aizkavēta vairākas reizes pirms tās izlaišanas.

Knights of the Old Republic saņēma kritiķu atzinību par tā varoņiem, stāstu un skaņu. Tā tika nominēta daudzām balvām un bieži tiek minēta kā viena no visu laiku izcilākajām videospēlēm. Turpinājums Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, ko pēc BioWare ierosinājuma izstrādāja Obsidian Entertainment, tika izlaists 2004. gadā. Sērijas stāsts turpinājās, 2011. gadā izlaižot Star Wars: The Old Republic, kas ir masveida vairāku spēlētāju tiešsaistes lomu spēle, ko izstrādājusi BioWare. 2021. gada septembrī tika paziņots, ka Aspyr izstrādās spēles versiju operētājsistēmām Microsoft Windows un PlayStation 5. 2022. gada augustā Aspyr tika aizstāts ar Sabre Interactive.