Ugunsdzēsības kuģis

Vikipēdijas lapa
Londonas ugunsdzēsības brigādes (London Fire Brigade - angļu val.) ugunsdzēsības kuģis Temzas upē, Londonā
Toronto ugunsdzēsības kuģis William Lyon Mackenzie
Skats no ugunsdzēsības kuģa John J. Harvey borta, kurš nokrāsots Tāba Auerbaha (Tauba Auerbach - angļu val.) apžilbinošajā kamuflāžā un veic ūdens sūkņu darba demonstrāciju Oisterbejas (Oyster Bay - angļu val.) ostā, Ņujorkas štatā. Redzama mākslīgā varavīksne
Itālijas CLASS M klases ugunsdzēsības kuģis
Vācijas pilsētas Frankfurtes pie Mainas ugunsdzēsības pārvaldes ugunsdzēsības kuģis
Ugunsdzēsības kuģis HKFS[1] Excellence
Sanfrancisko ugunsdzēsības kuģis Phoenix
No ekspluatācijas izņemts ugunsdzēsības velkonis Deluge
Tokijas ugunsdzēsības pārvaldes (Tokyo Fire Department - angļu val.) ugunsdzēsības kuģis Ariake
Bufalo ugunsdzēsības kuģis Edward M. Cotter tiek uzskatīts par pasaulē vecāko joprojām ekspluatēto ugunsdzēsības kuģi

Ugunsdzēsības kuģis (fireboat - angļu val.) ir specializēts kuģošanas līdzeklis ar sūkņiem un ūdens lielgabaliem, kurš paredzēts cīņai ar piekrastes un kuģu ugunsgrēkiem. Apvienotajā Karalistē ugunsdzēsības kuģus dēvē par ugunsdzēsības laivām (fire-float - angļu val.). Pirmie ugunsdzēsības kuģi parādījās 19. gadsimta vidū un tie bija ar ugunsdzēsības aprīkojumu apgādāti velkoņi.[2]

Mūsdienās tiek ekspluatēti gan vecāki, pārbūvēti velkoņi, gan moderni ugunsdzēsības kuģi, kuri vairāk atgādina jūrai paredzētos kuģus. Dažas pārvaldes savus daudzfunkciju kuģus dēvē par ugunsdzēsības kuģiem.

Tos bieži izmanto ugunsgrēku dzēšanai piestātnēs un pret ostas akvatoriju vērstajās noliktavu daļās, jo ar šiem kuģiem var tieši dzēst būvju nesošās konstrukcijas. Tā kā sūknēšanai izmanto zem korpusa esošo ūdeni, tā pieejamība nav ierobežota. Ugunsdzēsības kuģus var izmantot arī, lai sniegtu atbalstu krasta ugunsdzēsējiem, ja ūdens pieejamība ir ierobežota vai nav vispār, piemēram, zemestrīcei sabojājot maģistrālos ūdens cauruļvadus. Tā notika Sanfrancisko pēc 1989. gada Lomas - Prietas zemestrīces (Loma Prieta - angļu val.).

Daži modernie ugunsdzēsības kuģi spēj sūknēt desmitiem tūkstošu litru ūdens minūtē. Piemēram, Losandželosas ugunsdzēsības pārvaldes (Los Angeles Fire Department - angļu val.) otrais ugunsdzēsības kuģis Warner Lawrence spēj suknēt 2,4 m3/s līdz pat 122 m augstumā.

Sabiedrība ugunsdzēsības kuģus visbiežāk redz demonstrējot ūdens sūkņu darbu ar lieliem visos virzienos vērstiem ūdens strūklu veidotiem lokiem. Visbiežāk tas notiek sagaidot ierodamies floti vai vēsturiskus kuģus.

Dažkārt ugunsdzēsības kuģus izmanto, lai ugunsdzēsējus, neatliekamās medicīnas ārsta palīgus un ārstus kopā ar to aprīkojumu nogādātu uz salām vai citiem kuģiem. Dažus var izmantot kā ledlaužus, piemēram, Čikāgas ugunsdzēsības pārvaldes (Chicago Fire Department - angļu val.) kuģis Victor L. Schlaeger var lauzt 20 līdz 30 cm biezu ledu. Tie var pārvadāt ūdenslīdējus un virsūdens glābējus. Kuģu pasažierus nelaimes gadījumā var nocelt ar dažāda veida glābšanas kuģiem, tajā skaitā ugunsdzēsības kuģiem. Glābšanas kuģus var izmantot arī naftas un ķīmiskā piesārņojuma savākšanai upēs, ezeros un jūrās. Piemēram, Helsinku glābšanas pārvaldes (Helsinki Rescue Department - angļu val.) rīcībā ir dažāda tipa kuģošanas līdzekļi ugunsgrēku dzēšanai, glābšanai un naftas piesārņojuma savākšanai.

Ugunsgrēku dzēšanā, glābšanas darbos un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai izmanto arī hidrokopterus, cieta korpusa piepūšamās laivas, ventilatora laivas un pat kuģus uz gaisa spilvena un helikopterus.

Pilsētas ar ugunsdzēsības kuģiem parasti ir izvietotas pie lielām ūdenstilpēm un tām ir ostas. Mazākas ugunsdzēsības pārvaldes, kurām nav lielu resursu, izmanto cieta korpusa piepūšamās laivas vai arī citu glābšanas organizāciju (neatliekamās medicīniskās palīdzības, krasta apsardzes, bruņoto spēku) kuģošanas līdzekļus.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmās rakstveida ziņas par ugunsdzēsības laivas būvi ir no 1765. gada, kad tādu uzbūvēja Londonas ugunsgrēku apdrošināšanas sabiedrībai Sun (Sun Fire Insurance Company - angļu val.). Tas bija rokas sūknis mazā laivā, kuru uz ugunsgrēka vietu airēja tās komanda. Līdzīgu kuģošanas līdzekli imperiālajam ugunsgrēku apdrošināšanas birojam (Imperial Fire Insurance Office - angļu val.) Bristolē, 1780. gados uzbūvēja Džeimss Hilhauzs (James Hillhouse - angļu val.). Visus ugunsdzēsības darbus Bristolē veica vai nu privātas apdrošināšanas sabiedrības, vai arī ostas uzņēmums (Docks Company - angļu val.), līdz 1876. gadā kā policijas struktūrvienība tika izveidota Bristoles ugunsdzēsības brigāde. Ņujorkā, sākot no 1809. gada, jūras ugunsgrēku dzēšanā izmantoja mazu laivu ar rokas sūkni.[3] 19. gadsimta vidū sāka parādīties pašgājējas, tvaika ugunsdzēsības laivas. 1866. gadā Ņujorkas ugunsdzēsības pārvalde (Fire Department of the City of New York (FDNY) - angļu val.) iznomāja glābšanas velkoni John Fuller kā pilsētas pirmo pašgājēju ugunsdzēsības kuģi.[3] Pirms John Fuller, sākot no 1700. gadu beigām, FDNY izmantoja uz baržām un lielām airu laivām uzstādītus rokas sūkņus. Pirmos ar nolūku būvētos tvaika kuģus ieviesa Bostonas ugunsdzēsības pārvalde (William F. Flanders) un FDNY (William F. Havenmeyer) attiecīgi 1873. un 1875. gadā. Pirmais Eiropas ugunsdzēsības kuģis bija Bristoles Fire Queen, kuru 1884. gadā uzbūvēja Londonas uzņēmums Shand Mason & Co darbam pilsētas ostā. 16,61 m garais peldlīdzeklis bija apgādāts ar trīs cilindru tvaika sūkni, kurš ar ūdeni apgādāja divas lielas ugunsdzēsības šļūteņu spoles; vienu no tām 1900. gadā nomainīja pret ūdens monitoru jeb lielgabalu. Fire Queen ekspluatēja līdz 1922. gadam.

Ievērojami kuģi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Valsts iestādes un bruņotie spēki ar ugunsdzēsības kuģiem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Japānas Krasta apsardzes patruļkuģis ar strādājošiem ūdens lielgabaliem

Ugunsdzēsības kuģus parasti ekspluatē ugunsdzēsības pārvaldes vai brigādes, bet tos var izmantot arī citas valsts iestādes vai bruņotie spēki:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Honkongas ugunsdzēsības dienests (Hong Kong Fire Service (HKFS) — angļu val.)
  2. Delgado J. Duwamish Fireboat National Historic Landmark Study National Park Service. Skatīts: 2023. gada 12. februārī
  3. 3,0 3,1 3,2 Ockershausen J., Stambaugh H., Kelly S. Fireboats: Then and Now United States Fire Administration, 2003. 1. lpp.
  4. O'Boyle S. Abram S. Hewitt Oboylephoto.com. Skatīts: 2023. gada 16. februārī
  5. Fireboats: Governor Irwin San Francisco Fire Department Museum. Skatīts: 2023. gada 16. februārī
  6. Starratt W. Two Fireboats Save the Waterfront Bay Crossings 2006. gada 4. aprīlis. Skatīts: 2023. gada 16. februārī
  7. Savienoto Valstu kuģis (United States Ship (USS) — angļu val.)
  8. 8,0 8,1 Navy Firefighting Operations The Museum of the City of San Francisco. Skatīts: 2023. gada 16. februārī
  9. Services Performed by the Flagship Chicago During Conflagration in San Francisco, California, And Operations of the Navy in Control of the Sixth District (Water Front) of the City The Museum of the City of San Francisco. Skatīts: 2023. gada 16. februārī
  10. Kanādas spēku palīgkuģis (Canadian Forces Auxiliary Vessel (CFAV) — angļu val.)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]