Ukrainas varonis

Vikipēdijas lapa
Zelta Zvaigznes ordenis
Valsts ordenis
Ukrainas varoņi tiek apbalvoti Zelta Zvaigznes ordeni vai Valsts ordeni

Tituls Ukrainas Varonis (ukraiņu: Звання Герой України) ir Ukrainas valsts visaugtākais apbalvojums, kas tiek piešķirts Ukrainas pilsoņiem (izņēmuma gadījumos arī ārzemniekiem) par izcilu varoņdarbu vai izcilu darba sasniegumu. Ukrainas Varonis tiek apbalvots ar Zelta Zvaigznes ordeni (ukraiņu: орден Золота Зірка) par izcilu varoņdarbu vai Valsts ordeni (ukraiņu: орден Держави) par izciliem darba sasniegumiem.

Apbalvojuma vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 1998. gada 23. augustā ar Ukrainas prezidenta Leonīda Kučmas dekrētu Nr. 944/98 tika iedibināts Ukrainas prezidenta apbalvojums "Ukrainas Varonis" (ar Zelta Zvaigznes vai Valsts ordeni). Ar dekrētu tika apstiprināti arī titula "Ukrainas Varonis" statūti, kā arī Zelta Zvaigznes ordeņa un Valsts ordeņa apraksti.
  • 2000. gada 16. martā Ukrainas Augstākā Rada pieņēma Ukrainas likumu "Par Ukrainas valsts apbalvojumiem", kas paredzēja, ka Ukrainas valsts apbalvojums - Ukrainas augstākā goda pakāpe ir tituls "Ukrainas Varonis" (pasniedzot Zelta Zvaigznes vai Valsts ordeni). Tika noteikts, ka šis likums attiecas uz tiesiskajām attiecībām, kas saistītas ar to personu apbalvošanu, kuras apbalvotas ar Ukrainas prezidenta apbalvojumu līdz šā likuma spēkā stāšanās brīdim; Ukrainas prezidentam ir ieteicams saskaņot savus dekrētus ar šo likumu.
  • 2002.gada 2.decembrī ar Ukrainas prezidenta dekrētu Nr.1114/2002 iepriekšējais dekrēts Nr.944/98 tika pasludināts par spēkā neesošu; tika apstiprināti jaunie titula "Ukrainas varonis" statūti; tika apstiprināti jauni Zelta Zvaigznes ordeņa un Valsts Ukrainas Varoņa ordeņa apraksti un to jauna miniatūra.
  • 2017. gada 13. aprīlī Augstākā Rada pieņēma grozījumus likumā "Par Ukrainas valsts apbalvojumiem", saskaņā ar kuriem titulu "Ukrainas Varonis" izņēmuma kārtā pēc nāves var piešķirt ārzemniekam, kas apbalvots ar Debesu Simta Varoņu ordeni, par ievērojama varoņdarba veikšanu saistībā ar demokrātijas konstitucionālo pamatu, cilvēktiesību un brīvību aizstāvēšanu revolūcijas laikā (2013. gada novembris – 2014. gada februāris).[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]