Valsts apvērsums Sīrijā (1954)

Vikipēdijas lapa
Sīrijas diktators Adibs Šišakli

Valsts apvērsums Sīrijā bija apvērsums, kas notika 1954. gada februārī, kā rezultātā Sīrijas Republikā tika gāzts militārais diktators Adibu Šišakli, valstī tika atjaunota parlamentārā demokrātija un Prezidenta amatā tika atjaunots prezidents Hašims el Atāsī.

Jau kopš 1949. gada decembra apvērsuma Sīrijas valdību kontrolēja Šišakli, kas 1951. gada decembrī oficiāli pārņēma visu varu un ieviesa militāro diktatūru. Savā politikā Šišakli atbalstīja Sīrijā populāro panarābismu. Režīms nonāca konfliktā ar druzu minoritāti, kas 1954. gada janvārī izvērtās militārās sadursmēs. Šišakli arī veica virkni arestu Sīrijas armijā.

Pieaugošā neapmierinātība ar Šišakli apvienoja sacelšanās plānotājus no tradicionālajām labā spārna Tautas un Nacionālajām partijām, Musulmaņu brālības, Sīrijas Komunistiskās partijas, druzu izcelsmes armijas virsniekus, Baas partijas biedrus.

Sacelšanai sākoties un redzot tās apmērus, Šišakli izvēlējās tai nepretoties, lai valstī nesāktu pilsoņu karu. Viņš bēga no valsts. Sākotnēji uz Libānu, tad uz Brazīliju.