Pāriet uz saturu

Veselības aprūpe

Vikipēdijas lapa
Veselības aprūpes resursu koncentrācija pasaulē, ko atspoguļo ārstu skaits uz 10 000 iedzīvotājiem, pa valstīm (2010)

Veselības aprūpe ir sistēma un darbību kopums, kas nodrošina indivīdiem medicīnisko palīdzību, ārstēšanu un profilaksi, lai uzlabotu veselību un dzīves kvalitāti. Veselības aprūpe ietver plašu pakalpojumu klāstu, sākot no profilaktiskās aprūpes un pirmās palīdzības līdz sarežģītām ķirurģiskām procedūrām un ilgtermiņa ārstēšanai.

Veselības aprūpes sistēmas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Veselības aprūpes sistēmas var atšķirties atkarībā no valsts un tās politikas, resursiem un iedzīvotāju vajadzībām. Visbiežākās sistēmas ir:

  • Valsts finansētās veselības aprūpes sistēmas: Veselības aprūpes pakalpojumus nodrošina un finansē valdība, parasti izmantojot nodokļus. Piemēri ir Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests un Kanādas veselības aprūpes sistēma.
  • Privātās veselības aprūpes sistēmas: Veselības aprūpes pakalpojumus nodrošina privātās iestādes un apmaksā pacienti paši vai ar privātās apdrošināšanas palīdzību. Piemēri ir ASV veselības aprūpes sistēma.
  • Jaukta tipa sistēmas: Kombinācija no valsts un privātās veselības aprūpes sistēmām, kur valsts nodrošina bāzes pakalpojumus, bet privātās iestādes papildina ar papildu pakalpojumiem. Piemēri ir Francijas un Vācijas veselības aprūpes sistēmas.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]