Vikipēdija:Konferences/WikidataCon 2017

Vikipēdijas lapa

2017. gada 28.—29. oktobrī Berlīnē notika konference WikidataCon 2017, kurā kopā pulcējās Vikidatu projekta aktīvisti un citi projektā iesaistītie.

Apmeklēju šo konferenci ar organizatoru stipendiju un šī ir atskaite kopienai par tur piedzīvoto un uzzināto.

Piektdiena, 27. oktobris[labot pirmkodu]

Mana lidmašīna izlidoja sešos vakarā, tāpēc nostrādāju gandrīz pilnu darba dienu un devos uz savu AirBaltic lidmašīnu, kas lido uz ļoti interesanto Tēgeles lidostu (tuvu centram un vienā terminālī no drošības pārbaudes līdz kāpšanai lidmašīnā ir vien pāris soļi).

Pirmajā vakarā paredzēta "sagaidīšanas ballīte", kur arī uzreiz devos. Jāsaka, ka satiku krietni mazāk pazīstamu cilvēku kā citos Wikimedia pasākumos — Vikidatu kopiena ir samērā tehnisku ļaužu kopums un varētu teikt, ka ne tik labi iepazīta. Dalībniekiem tika pica un dzērienu taloni un iepazīšanās un atkalredzēšanās sarunas. Tomēr samērā laicīgi devos uz naktsmītnēm, kas šoreiz izvēlētas krietni ekonomiskāk — tas bija hostelis, kurā dzīvoju vienā istabiņā ar 4 citiem; paveicās, ka nebija lielu krācēju. Savā ziņā — atbildīgi pret ziedotāju naudu, par ko nevienā brīdī nevajadzētu aizmirst šāda veida pasākumos.

Sestdiena, 28. oktobris[labot pirmkodu]

Konferences suvenīri
Konferences suvenīri

Konference bija "saspiesta" divās dienās ierasto triju vietā, tāpēc sestdienas programma bija visai intensīva ar tematiskām diskusijām līdz pat 23.00 vakarā, bez garām pauzēm. Dienas programma apskatāma šeit.

Rīts sākās ar brokastīm hostelī un došanos uz "Der Tagesspiegel" konferenču telpām (iepriekš šeit jau notikuši vairāki Wikimedia Conference pasākumi). Pie reģistrācijas tika piešķirti pāris suvenīri, neierastākais not tiem bija šalle ar konferences simboliku.

Pēc rīta kafijas sekoja atklāšanas runa, ko teica YAGO (reizi gādā publicētas no vairāku valodu Vikipēdijas versijām iegūtu faktu datubāzes) pārstāvis. Tas deva iespēju paraudzīties no malas un salīdzināt rezultātus. Nedaudz kā acu atvēršana, bet arī izpratne, par to, kādās lietās Vikidati ir priekšā pēc uzbūves principiem.

Nākamā runa bija par esošo stāvokli projektā. Nepārtraukti turot roku uz pulsa, tajā īpaši daudz jaunumus sagaidīt nevarēja, radīja vien tādu labu sajūtu par to, cik tālu projekts pavirzījies gada laikā.

Pēc šī apmeklēju sesiju "Wikidata Under the Hood", kas ļāva vairāk uzzināt par to, kā Vikidati strādā tehniskā līmenī, no atziņām būtiskākā bija tā (ja līdz rindkopas beigām neko nesaproti, tas ir pilnīgi OK), ka ātrdarbības ziņā nav starpības starp vienu moduli, kurš iegūst informāciju par vairākām īpašībām un vairākiem moduļiem, kurš iegūst informāciju katrs par savu no šīm īpašībām (valsts galvaspilsēta un iedzīvotāju skaits), attiecīgi par to nav jādomā, būvējot infokastes, kas datus ņem no Vikidatiem.

No uzbūves īpatnībām pārslēdzos uz praktiskām lietām programmētāju vajadzībām — Java un JavaScript bibliotēkām datu apstrādei un labošanai. Praktiski un noderīgi.

Pēc tam sekoja vairākas GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums) prezentācijas, no tām galvenais ieguvums bija izpratne par to, ko mēs varētu piedāvāt potenciāliem datu ziedotājiem kā ieguvumus un argumentus savu datu atvēršanai.

Pēc pusdienu pauzes vērtīga prezentācija bija OpenRefine demonstrācija.Tas ir rīks, kur krietni ērtāk kā Excel var nodarboties ar datu satīrīšanu un būtiskākais — daļēji automātiski (pēc nosaukuma un vēl kādas pazīmes) veikt atbilstību atrašanu pret Vikidatos jau esošajiem ierakstiem. Jau pēc konference, izmēģinot ar īstiem datiem, sapratu, ka tas būtu rīks, ko iekļaut datu importa procesā. Pēc šī rīka sekoja cita rīka, precīzāk rīku komplekta, demostrācija — GlamPipe. Rīks ir agrā izstrādes stadijā, bet tā mērķis būtu nodrošināt pilnu ceļu no datiem un attēliem no GLAM organizācijas līdz Vikidatiem un Commons.

Tam sekoja prezentācija par Wiki Loves Monuments paveikto, bet šoreiz ne attēlu jomā, bet gan neatsveramas datubāzes radīšanā. No mūsu puses šeit milzīgu darbu ieguldījis Voll — vēl gan datu imports ir pusceļā.

Tam sekoja prezentācijas ar praktisku ievirzi par to, kā organizēt datu ziedošanas procesu un kā runāt ar organizācijām, īpaši patika Endija Mabeta (Andy Mabbett, User:Pigsonthewing) stāsts par sadarbību ar Quora.

Lietotāja pieredzes dokumentēšana
Lietotāja pieredzes dokumentēšana

Pēc tam devos uz darbnīcu, kur pāros strādājām, dokumentējot veidus, kā mēs ikdienā strādājam ar Vikidatiem. Strādāju pārī ar poļu kolēģi, kam bija nedaudz atšķirīga pieredze, veidojot Vikidatu ierakstus jauniem rakstiem Vikipedijā poļu valodā. Mūsu darbs tika apkopts un to izstrādātāji izmantos, lai risinātu aktuālās lietojamības problēmas un veiktu citus uzlabojumus.

Dienu noslēdzu ar dalību (vairāk klausīšanos) diskusijā par to, kā Apvienotās Karalistes, Vācijas un Itālijas darboņi aktīvi pastrādājuši pie politisko datu importa Vikidatos, lai tagad ar SPARQL palīdzību varētu atbildēt uz interesantiem jautājumiem un piedāvāt citiem atvērto datu aktīvistiem pieeju šai informācijai. Mums šajā lauciņā ir tukšums, bet tā būtu sfēra, kur gribētu padarboties.

Bija pienācis laiks pamest telpas un lielākā daļa devās atpakaļ uz hosteli, kur foajē/bāra telpās turpināja sarunas, līdz pamazām izklīda. Arī šī ir būtiska pasākuma daļa, kur var iegūt jaunus draugus un domubiedrus.

Svētdiena, 29. oktobris[labot pirmkodu]

Konferences otrā diena bija nedaudz īsāka par iepriekšējo, bet tikpat intensīva. Dienas programma apskatāma šeit.

Dienu atklāja vēl viena uzaicināta runātāja prezentācija — Mihaels Kreils stāstīja par atvērto datu izmantošanu žurnālistikā un rādīja vairākas iespaidīgas vizualizācijas. Tēma ļoti tuva tam, ar ko Latvijā nodarbojas Datu skola. Arī šī prezentācija, kā daudzas citas, ir pieejama ierakstā.

Pēc tam sekoja atskaites par diviem projektiem, kas attīstās paralēli Vikidatiem (un balstās uz tiem) — Wikimedia Commons datu strukturēšana un Vikivārdnīcas pārveide. Gluži kā vakardienas ziņojumā par projekta stāvokli daudz jaunumu nebija, bet tā bija iespēja iegūt lielāku skaidrību par to, kā tie virzās.

Pēc tam apmeklēju divas praktiskas prezentācijas: par Vikidatu labošanu no komandrindas (Node.js) — kā alternatīva QuickStatements un sesiju par OpenStreetMap sasaisti ar Vikidatiem (šī sasaiste pagaidām nav pārāk iespaidīga). Tomēr krietni vairāk uzzināju par darbu ar OSM un MediaWiki paplašinājumu Kartographer, ko izmanto Vikipēdijā. Noderīga informācija par prezentācijas saturu atrodama autora piezīmēs.

WikidataCon 2017 grupas foto
WikidataCon 2017 grupas foto

Pēc tam jau sekoja neoficiālāka pasākuma daļa — grupas foto, dzimšanas dienas kūka un dāvanu pasniegšana — konferencē tika atzīmēta Vikidatu 5. jubileja. Tradicionāli bija arī dalībnieku līdzpaņemto saldumu degustācija — kā ierasts, paņēmu konfektes "Gotiņa".

Pēc kūkas atgriezāmies lielākajā telpā, kur uz ekrāna tika prezentētas sarūpētās dāvanas — dažādi izstrādātāju sagatavoti rīki, izklaidējoši priekšnesumi un tamlīdzīgi. Aicinu apskatīt sarakstu un papriecāties pašiem.

Drīz pēc tam bija laiks doties uz lidmašīnu — šo konferenci sanāca "iespiest" nedēļas nogalē un iztikt bez brīvdienām darbā.

Kopsavilkums[labot pirmkodu]

Šādas konferences ir ļoti noderīgas plašāka skatījuma iegūšanai. Ja ir vēlme darboties ar mērķi, ka personīgais devums tiek pēc iespējas plaši pielietots, var gūt jaunas idejas savai darbībai. Lai arī šīs konferences sesijas tika filmētas augstā kvalitātē, klātbūtnes efekts ir nozīmīgs tajos gadījumos, kad par tēmu ir padziļināta interese.

Rekomendēju arī citiem izmantot iespējas nokļūt kādā Wikimedia kustības pasākumā. Pat ja sapratīsiet, ka tas nav gluži jums — iegūsiet skaidrību par to, kā no sava ieguldījuma panākt lielāko efektu.

Saites papildu informācijai[labot pirmkodu]