Vikipēdijas diskusija:Nosaukumu veidošana

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Iesāku rakstīt nosaukumu veidošanas principus. Tas tagad būs kā uzmetums, un visiem ir iespēja šeit izteikt savus iebildumus un ierosinājumus. Pēc kopīgas apspriešanas tos uzskatīsim par vienošanos, pēc kuras būtu jāvadās, veidojot rakstu nosaukumus, un būs viena vieta, kur atsaukties, ja rodas nesaprašanās. --Dainis 13:48, 30 janvārī, 2008 (UTC)

Ieteiktu uzskatāmus piemērus, kā ābecē: "pareizs nosaukums", "nepareizs nosaukums" - ar kodolīgu paskaidrojumu, kāpēc pareizs un kāpēc nepareizs. Daudzi lietotāji bez uzskatāma parauga var nesaprast, ko no viņiem admiņi vēlas. :) --anonīms 15:02, 30 janvārī, 2008 (UTC)
Piebilde. Admiņi ir tādi paši cilvēki kā pārējie - viņi nedrīkst neko "vēlēties", viņi var ierosināt, tāpat kā visi pārējie lietotāji. --Feens 21:45, 30 janvārī, 2008 (UTC)
Šeit vajadzētu pievienot informāciju par specifiskām jomām kur jau panākta iepriekšēja vienošanās par nosaukumu rakstību (piemēram, sporta komandām un mūzikas žanriem) un citiem specifiskiem gadījumiem (taksonomijas vienības, kas augstākas par sugu sauc daudzskaitlī utml.). Vēl vajadzētu vienoties kā atveido citvalodu īpašvārdus (kā zināms pastāv daudzi ārpusVikipēdijas principi pēc kuriem varētu vadīties) ~~Xil...sist! 17:44, 30 janvārī, 2008 (UTC)

Lielie burti[labot pirmkodu]

"Tehnisko ierobežojumu dēļ Vikipēdijā raksta nosaukums sākas ar lielo burtu." Šķiet, ka tas ir labots. Skatīt eSports.lv. Vai es kaut ko jaucu? --Papuass 14:07, 30 janvārī, 2008 (UTC)

Tam tad ir jāpielieto īpaša veidne "Mazais burts", kas izmaina nosaukuma attēlošanu lapā, bet pats raksta nosaukums netiek mainīts. To var redzēt URL adreses laukā: ESports.lv --Dainis 14:15, 30 janvārī, 2008 (UTC)

Sporta komandas[labot pirmkodu]

Vajag kaut kā precizēt, jo, piemēram, autosporta komandām tā nav (mēs nesakam Maranello "Ferrari"). --SpeedKing 20:16, 30 janvārī, 2008 (UTC)

Piekrītu, nav tomēr skaidri noteikt, ko darīt gadījumos, kad komandas nosaukuma ir tikai pilsētas nosaukums. Tāpat - ko darīt ar Latvijas komandu nosaukumiem - Skonto FC vai Rīgas "Skonto". Pamatot varētu abus gadījumus. Un vēl - krievu, baltkrievu, ķīniešu komandām bieži vien esmu manījis anglisko atveidojumu, nevis latvisko, piemēram Doņeckas "Shakhtar" nevis Doņeckas "Šahtjor". --Papuass 16:18, 31 oktobrī, 2008 (UTC)

Daudzskaitlis[labot pirmkodu]

Kā te Xil jau atzīmēja, lielākās bioloģiskās taksonomijas vienības būtu jāraksta daudzskaitlī. Man liekas, tas attiecas arī vairākiem citiem gadījumiem, kad raksts ir par dažādu radniecīgu objektu kopumu. Piemēram, Sēnes, Sulfāti, Hadroni. --ScAvenger 05:44, 31 janvārī, 2008 (UTC)

Krievijas atvasinātie nosaukumi[labot pirmkodu]

Man ir jautājums par Krievijas toponimu tulkošanu. Ar pilsētu nosaukumiem vēl var tikt galā, bet ar rajonu nosaukumiem... Teiksim, pilsēta Sonkova. Ja veidosim rajona nosaukumu tieši no pilsētas nos., tad būs Sonkovas rajons. Bēt, krieviski rajona nosaukums ir "Сонковский район", ja veidosim no rajona nos., tad iznāks Sonkovskas? Vai "Sonkovskijs"? --С.Смирнов 08:52, 4 aprīlī, 2011 (UTC)

Nosaukumus veido atvasinot no to ģenēzes formas: Sonkovas rajons. Arī gadījumos, kad nosaukumā nav ģeogrāfiskā centra (piem. Ахвахский район - Ahvahu rajons (pēc tautas)). Bet katrā strīdīgā gadījumā labāk pārjautāt :) --Kikos 09:30, 4 aprīlī, 2011 (UTC)

"Problēmas"[labot pirmkodu]

Es tā tīri intereses pēc apkopoju dažas lielākas un mazākas "problēmas" šajā jautājumā, varbūt kādu dienu izdosies atrisināt. Laipni aicināti papildināt sarakstu

Uzmetums vai vienošanās?[labot pirmkodu]

Šai rakstā jau 12 gadus stāv vēsts, ka tas ir tikai uzmetums, kas gaida konsensusu. Bet tikmēr uz viņu atsaucas veidnes vairāk kā 100 lapās kā uz likumu. Vai nevajadzētu vienreiz paziņot, ka konsensuss ir, jo neviens neiebilst, jeb vai ja iebilst, tad vienreiz kaut kā izšķirt to lietu?--Egilus (diskusija) 2020. gada 3. maijs, plkst. 05.05 (EEST)[atbildēt]

Vai tad ir konsensuss? Kaut vai tās pašas sporta komandas :) Šķiet, ka 12 gadi ir pietiekoši ilgs laiks, lai šo lapu pārskatītu. Es gan apzinos, ka kaut kāda konsensusa ieviešana būs pietiekoši nepatīkams pasākums, bet cerams neatkārtosies dažkārt neauglīgās, bezjēdzīgās diskusijas. --Edgars2007 (diskusija) 2020. gada 3. maijs, plkst. 10.47 (EEST)[atbildēt]
Par personvārdiem arī ne vārda, lai arī tur (un pārējai atveidošanas tēmai) tas skandētais "orientēties vajadzētu uz plašāku lasītāju loku, nevis tikai speciālistiem" ir... paši saprotat. --Edgars2007 (diskusija) 2020. gada 3. maijs, plkst. 10.55 (EEST)[atbildēt]
Var pieņemt konsensusu tajos punktos, kur tāds ir vai viegli panākams (kaut vai ar balsošanu), un pārējos atlikt uz diskusiju. Lai vismaz pamats būtu, turklāt publicēts visiem atrodamā vietā vai vietā, uz kuru ved saites no helpa. Citādi mums visādi konsensusi tiek pieņemti kaut kādās nejaušās diskusijās, kuras atceras tikai viņu dalībnieki, kuri ar laiku iet prom, un visi citi dara kā sanāk. Vispār, manuprāt, vajadzētu izlemt, ka par principiālu normu uzskatāmi visi raksti sadaļās Vikipēdija: un Palīdzība:, izņemot speciāli atzīmētus kā esejas.--Egilus (diskusija) 2020. gada 3. maijs, plkst. 11.05 (EEST)[atbildēt]