Pāriet uz saturu

Šveices vācu valoda

Vikipēdijas lapa
Šveices vācu valodas piemērs

Šveices vācu valoda (vācu: Schweizerdeutsch, alemaņu: Schwiizerdütsch) ir vācu valodas dialektu grupa, ko pieskaita alemaņu dialektu grupai un ko lieto Šveicē, galvenokārt valsts vāciski runājošajā daļā. Šveices vācu dialekti būtiski atšķiras no standarta vācu valodas (Hochdeutsch), īpaši izrunas, vārdu krājuma un gramatikas ziņā.

Šveices vācu valoda tiek galvenokārt lietota mutvārdos ikdienas dzīvē, kamēr oficiālā saziņa, rakstība un izglītība pārsvarā notiek standarta vācu valodā. Daudzi Šveices vācu dialekti ir grūti saprotami pat vāciešiem no Vācijas, kuri runā standarta vācu valodā.

Daudzi šveices vācu valodas runātāji ir spējīgi brīvi sazināties arī standarta vācu valodā, jo īpaši rakstiski un oficiālās situācijās.

Atšķirības no standarta vācu valodas

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Viena no galvenajām atšķirībām starp Šveices vācu un standarta vācu valodu ir izruna. Piemēram, daudzi standarta vācu valodas diftongi tiek izrunāti kā vienkārši patskaņi. Turklāt Šveices vācu valodā trūkst dažas skaņas, kas ir raksturīgas standarta vācu valodai, piemēram, īsais "s", kas Šveices vācu dialektos bieži tiek aizstāts ar izteiktāku "sch" skaņu.

Vārdu krājuma ziņā Šveices vācu valodā bieži sastopami vārdi, kas ir unikāli šai reģionālajai valodas formai. Daudz tiek aizgūts no franču, itāļu un retoromāņu valodām, kas atspoguļo Šveices multikulturālo vidi. Piemēram, vārds "Velo" (divritenis) nāk no franču valodas, un tas ir biežāk lietots nekā standarta vācu "Fahrrad".

Gramatikas ziņā Šveices vācu valoda ir saglabājusi dažas senākas vācu valodas gramatiskās struktūras, kas standarta vācu valodā vairs netiek lietotas. Piemēram, Šveices vācu valodā saglabājies lokatīva lietojums, ko lielākā daļa citu vācu dialektu ir zaudējuši.

Lai gan mutvārdu saziņā Šveices vācu dialekti dominē, formālā saziņā — gan rakstiskā, gan oficiālā — parasti tiek izmantota standarta vācu valoda. Skolās, valsts iestādēs un plašsaziņas līdzekļos rakstveida saziņā lieto Hochdeutsch, bet ikdienas sarunās, ģimenēs un draugu lokā bieži tiek izmantots Schweizerdeutsch.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]