Manša

Vikipēdijas lapa
Manša
Manche
—  departaments  —
Flag of Manša
Karogs
Coat of arms of Manša
Ģerbonis
Manšas atrašanās vieta FrancijāManšas atrašanās vieta Francijā
Pārvaldes centrs Senlo
Valsts Karogs: Francija Francija
Reģions Normandija
Platība 
 - Kopējā 5 938 km²
Iedzīvotāji (2011)
 - Kopā 499 531
 - Blīvums 84,1/km²
Laika josla CET (UTC+1)
 - Vasaras laiks (DST) CEST (UTC+2)
Mājaslapa: www.manche.pref.gouv.fr
Manša Vikikrātuvē

Manša (franču: Manche, izrunā: [mɑ̃ʃ]) ir Francijas departaments, viens no pieciem Normandijas reģiona departamentiem. Manšas administratīvais centrs ir Senlo.

Administratīvais iedalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Departaments sastāv no 4 apgabaliem, 52 komūnām un 602 kantoniem. Tas administratīvi sīkāk dalās šādos 4 apgabalos (arrondissements):

Klimats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atklāta jūrā no trim pusēm, un ar vairāk nekā 300 kilometru garu krasta līniju, Lamanšā ir izteikts piejūras klimats ar siltām ziemām, ar vidējo janvāra temperatūru- 4 ° C līdz 7 ° C, ar neregulārām salnām, vasaras ar vidējo temperatūru augustā, ap 17 ° C. Lamanšā reģistrē ievērojamu nokrišņu daudzumu (120-160 dienas gadā nokrišņi virs 1 mm), taču to līmenis ir ļoti dažāds, no 700 mm krastā, līdz 1300 mm dienvidos, bieži līņā.

Saimniecība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kanāla saimniecība sastāv no lauksaimniecības, vadošās nozares — lopkopība (govju, aitu, zirgu) un augļu audzēšana (āboli) un dārzeņu (burkāni, puravi, ziedkāposti). Cherbourg ir nozīmīga ostas pilsēta (zivsaimniecība, jahtu braucieni, pārejas caur šaurajiem tirdzniecības ceļiem , kara flotes, kuģu būve). Arī Channel ekonomika ir atkarīga no tūrisma, kūrorta un tikai sezonas.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]