Minerālu saraksts

Vikipēdijas lapa
Pārlēkt uz: navigācija, meklēt
Rotakmeņi

Šis saraksts iekļauj minerālus, minerālu varietātes un mineraloīdus, par kuriem Vikipēdijā ir sagatavoti raksti.

23:57, 2 februārī, 2007 (UTC) Vikipēdijā bija raksti par:

- 110 minerāliem
- 55 minerālu varietātēm, mineraloīdiem

Pilns apzināto minerālu saraksts (ap 4 000) pieejams šeit: Pasaules minerālu saraksts.

Satura rādītājs

   A  Ā  B  C  Č  D  E  Ē  F  G  Ģ  H  I  Ī  J  K  Ķ  L  Ļ  M  N  Ņ  O  P  R  S  Š  T  U  Ū  V  Z  Ž   

Sākums

A[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Abenakijīts-(Ce)
  2. Abernatijīts
  3. Abhurīts
  4. Absvurmbahīts
  5. Acetamīds
  6. Adamsīts-(Y)
  7. Adamīns
  8. Adelīts
  9. Admontīts
  10. Adžoīts
  11. Afganīts
  12. Afvilīts
  13. Agardīts-(Ce)
  14. Agardīts-(Dy) (neapstiprināts)
  15. Agardīts-(La)
  16. Agardīts-(Nd) (neapstiprināts)
  17. Agardīts-(Y)
  18. Agrelīts
  19. Agrinierīts
  20. Agvilarīts
  21. Aheilīts
  22. Ahtenskīts
  23. Aijovaīts
  24. Aikinīts
  25. Akaganeīts
  26. Akantīts
  27. Akatoreīts
  28. Akdalaīts
  29. Akimotoīts
  30. Akrohordīts
  31. Aksaīts
  32. Aktašīts
  33. Aktinolīts
  34. Akuminīts
  35. Alabandīts
  36. Alakranīts
  37. Alamozīts
  38. Alanīts-(Ce)
  39. Alanīts-(La)
  40. Alanīts-(Y)
  41. Alarsīts
  42. Albrehtšraufīts
  43. Albīts
  44. Aldermanīts
  45. Aleksīts
  46. Alforsīts
  47. Algodonīts
  48. Alietīts
  49. Allabogdanīts
  50. Allaktīts
  51. Allargentums
  52. Alleganijīts
  53. Alloklazīts
  54. Alluaivīts
  55. Alluaudīts
  56. Alofans (mineraloīds, tradicionāli pieskaita minerāliem)
  57. Ankangīts
  58. Ankinovičīts
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Ahāts (kvarca paveids)
  2. Akvamarīns (jūras zils berila paveids)
  3. Alabastrs (smalkgraudaina ģipša vai kalcīta varietāte)
  4. Ametists (violeta kvarca varietāte)
  5. Ametrīns (kvarca varietāšu - ametista un citrīna hibrīds)
  6. Antitaenīts (antiferomagnētisks taenīts)
  7. Antrakonīts (bitumenu saturošs kalcīta paveids)
  8. Aprikotīns (aprikozu krāsas kvarca oļi)
  9. Argentīts (akantīta pseidomorfoze)
  10. Avanturīns (mirdzošs, parasti zaļš kvarca paveids)

Ā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Ābelsonīts
  2. Ālfeldīts
  3. Ārmstrongīts

B[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Babefīts
  2. Berils
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Basanīts (melna, kramam līdzīa jašma - kvarca paveids)
  2. Beta-kvarcs (augstas temperatūras kvarca polimorfs)
  3. Biksbīts (sarkans berila paveids)
  4. Bisolīts (aktinolīta matveida kristāli)
  5. Borts (tumšs, tehniskām vajadzībām izmantojams dimants)
  6. Bīkonīts (smalki šķiedraina talka varietāte)

C[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Calkinzīts-(Ce)
  2. Cinobrs
  3. Čadvikīts
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Citrīns (dzelteni kvarca kristāli)

D[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Dahiardīts-Ca
  2. Dimants
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Dūmu kvarcs (dūmakaini, brūni līdz melni kvarca kristāli)

F[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Fluorīts

G[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Gošenīts (bezkrāsains berila paveids)

Ģ[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Ģipsis

H[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Hademīts
  2. Hafnons
  3. Hačinsonīts
  4. Hačīts
  5. Hāgendorfīts
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Halcedons (slēpti kristālisks, šķiedrains kvarcs)
  2. Heliodors (zeltains berila paveids)
  3. Hroma talks (koši sarkana talka varietāte)

Ī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Īslandes špats (caurspīdīga kalcīta varietāte)

J[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Jašma (smalkgraudains, krāsains kvarcs)

K[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Kabalzarīts
  2. Kabrijīts
  3. Kalcīts
  4. Kamasīts
  5. Korunds
  6. Kvarcs
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Kalnu kristāls (bezkrāsaini, caurspīdīgi kvarca kristāli)
  2. Karbonādo (polikristālisks, tumšs, porains dimants)
  3. Karneols (sarkans halcedons)
  4. Kecalitctli (smaragdzaļa jašma - kvarca paveids)
  5. Kleiofans (bezkrāsains sfalerīts)
  6. Klīvelandīts (plātņveida albīta kristāli)
  7. Krams (tumšas krāsas halcedons ar organiskiem piejaukumiem)

M[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Madokīts
  2. Magadijīts
  3. Magbasīts
  4. Maghagendorfīts
  5. Mazetijīts
  6. Mazīts-(Mg)
  7. Mačatškijīts
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Maksikss (tumšzils berila paveids)
  2. Marmatīts (melns sfalerīts)
  3. Morganīts (sārts berila paveids)
  4. Morions (melns kvarcs)

N[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Nefrīts (aktinolīta un tremolīta maisījums cēlā, zaļā krāsā)

O[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Onikss (melni un balti joslots ahāts)

P[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Padparadža (orandži sārts safīrs)
  2. Peristerīts (koši zaigojoša albīta varietāte)
  3. Piena kvarcs (balta kvarca varietāte)
  4. Plesīts (kamasīta un taenīta maisījums)
  5. Polifants (dekoratīva talka varietāte, ko izmanto tēlniecībā)
  6. Prazems (zaļgana kvarca varietāte)
  7. Pseidolīts (mineraloģija) (talka varietāte)

R[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Rabdofans-(Ce)
  2. Rabdofans-(La)
  3. Rabdofans-(Nd)
  4. Rabitīts
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Rožu kvarcs (kvarcs sārtā krāsā)
  2. Rubīns (sarkans korunda paveids)

S[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Sfalerīts
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Safīrs (juvelierkvalitātes korunds, kas nav sarkans)
  2. Sardonikss (sarkanbrūni-melni-balti joslots ahāts)
  3. Selenīts (caurspīdīgi, lieli ģipša kristāli)
  4. Smaragds (zaļš berila paveids)
  5. Smaragdīts (koši zaļš aktinolīta paveids)
  6. Steatīts (talka varietāte)

Š[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Šabaīts-(Nd)
  2. Šabazīts-Ca
  3. Šabazīts-K
  4. Šabazīts-Na
  5. Šabazīts-Sr
  6. Šabinīts
  7. Šaburneīts
  8. Šadlunīts
  9. Šafarzikīts
  10. Šafranovskīts
  11. Šahnerīts

T[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Tadeujīts
  2. Tadžikīts-(Ce)
  3. Tadžikīts-(Y)
  4. Taenīts
  5. Talks
  6. Tetrataenīts

U[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Uraninīts
Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Uralīts (aktinolīta pseidomorfoze pēc augīta kristāliem)

V[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Vorobjevīts (bezkrāsains un sārts berila paveids)

Z[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Minerālu varietātes, mineraloīdi
  1. Zilais kvarcs (kvarca varietāte zilā krāsā)