ASV Slepenais dienests

Vikipēdijas lapa
ASV Slepenais dienests


United States Secret Service


Emblēma
slepenā dienesta aģenta žetons
Karogs
Pamatinformācija
Darbinieku skaits 7000+ (2019)[1]
Budžets 1,483 miljardi US$ (2010)[2]
Jurisdikcija
Federāla iestāde ASV
Vispārējs raksturojums


Iestādes struktūra
Sworn members 4400
Iestādes vadītājs Kimberlija Čītla[3], direktors
Parent agency ASV Tēvzemes drošības departaments
Mājaslapa
http://www.SecretService.gov

ASV Slepenais dienests ir ASV federāla likuma izpildes aģentūra, kas ietilpst ASV valsts drošības departamentā. Līdz 2003. gada 1. martam dienests ietilpa ASV Finanšu departamentā. Zvērinātie biedri tiek sadalīti starp speciālajiem aģentiem un formās tērptajiem nodaļas biedriem. Sākotnējie dienesta pienākumi bija izmeklēt ar finansēm saistītus likumpārkāpumus, taču pēc tam tā pārtapa par pirmo ASV vietējo izlūkošanas un pretizlūkošanas aģentūru. Ar laiku daudzus dienesta pienākumus savā pārziņā pārņēma dažādas citas aģentūras, piemēram, Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), Alkohola, tabakas, šaujamieroču un sprāgstvielu birojs (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives; ATF) u.c.

ASV Slepenajam dienestam ir divas dažādas atbildības jomas:

  • ar ASV valūtu un Valsts kases vērtspapīriem saistītu kriminālpārkāpumu novēršanu un ASV valūtas viltošanas novēršanu, kā arī lielu krāpšanās gadījumu izmeklēšanu;
  • aizsardzības joma — dienests nodrošina pašreizējo un bijušo augstāko amatpersonu un viņu ģimeņu drošību, piemēram, prezidentam, bijušajiem prezidentiem, viceprezidentiem, prezidenta kandidātiem, ārvalstu vēstniekiem u.c.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]