Angļu izcelsmes amerikāņi

Vikipēdijas lapa
Angļu izcelsmes amerikāņi
English Americans
Visi iedzīvotāji
46,550,968 (14.0%)
Reģioni ar visvairāk iedzīvotājiem
Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valodas
angļu

Angļu izcelsmes amerikāņi (angļu: English American) ir Amerikas Savienoto Valstu pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, kuri ir dzimuši Anglijā vai ir angļi pēc tautības vai kuriem ir pilnīga vai daļēja angļu izcelsme.

Saskaņā ar 2010. gada Amerikas iedzīvotāju aptaujas datiem angļu izcelsmes amerikāņi veido aptuveni 9,0 % no kopējā ASV iedzīvotāju skaita (27 miljoni cilvēku) un ir trešā lielākā eiropiešu izcelsmes grupa pēc vācu izcelsmes amerikāņiem un īru izcelsmes amerikāņiem. Tomēr demogrāfi uzskata, ka šis skaitlis ir pārāk zems, jo daudzi, ja ne lielākā daļa angļu izcelsmes cilvēku sevi identificē vienkārši kā "amerikāņus" vai "jauktas eiropiešu izcelsmes".

Saskaņā ar 1790. gada tautas skaitīšanas datiem (pirmā tautas skaitīšana, ko veica jau neatkarīgajās ASV) 47,5 % iedzīvotāju bija angļu izcelsmes. Tomēr, ņemot vērā, ka kopējais iedzīvotāju skaits bija 4 miljoni, tajā laikā bija aptuveni 750 000 afrikāņu izcelsmes iedzīvotāju, no kuriem aptuveni 700 000 bija vergi.

Personības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lielākā daļa ASV dibinātāju bija angļu izcelsmes, tostarp Bendžamins Franklins, Džordžs Vašingtons, Džons Adamss un Džeimss Medisons.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]