Arhajas

Vikipēdijas lapa
Arhajas
Archaias Montfort, 1808
Archaias angulatus čaula.
Klasifikācija
ValstsRhizaria
TipsForaminīferas (Foraminifera)
KlaseTubothalamea
KārtaMiliolīdas (Miliolida)
VirsdzimtaSoritoīdas (Soritoidea)
DzimtaSoritīdas (Soritidae)
ApakšdzimtaArhajasīnas (Archaiasinae)
ĢintsArhajas (Archaias)

Arhajas (Archaias) ir bentisku foraminiferu ģints miliolīdu kārtā. Šo ģinti 1808. gadā aprakstīja franču naturālists Pjērs Montforts. Ģeohronoloģiski arhajas ir zināmas no miocēna līdz mūsdienām. Kosmopolītiska ģints, izplatīta daudzās jūrās un okeānos.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Čaula saplacināta ar noapaļotām malām, agrīnajā stadijā planispirāla un evolventas formas, ar sabiezinātu centrālo daļu. Daudzskaitlīgās kameras ir zemas un ātri paplašinās, šuves ļoti slīpas un izlocītas. Attīstības gaitā, kameras paplašinās, un čaula iegūst peneroplīdu, vēdekļveida un beigās diskveidīgu formu. Kameras kļūst cikliskas, evolūtas formas. Kameru iekšpuse (izņemot agrīnās) ar cilindriskiem starpseptu stabiņiem, bet bez iekšējām starpsienām vai septulām. Kaļķa čaulas sieniņas porcelānveidīgas. Juvenilās kameras perforētas. Vēlāk klātas ar virsmas bedrītēm vai pseidoporām. Atvērums agrīnajā stadijā ir bazālas spraugas veidā. Pieaugušām formām to veido 2-4 poru rindas starp iekšējiem stabiņiem, aizņemot lielu daļu vai visu čaulas perimetru.

Arhajas dažādās augšanas stadijās.

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ģintī pašlaik ir viena recenta suga Archaias angulatus. Suga Archaias compressus (d'Orbigny, 1839) tagad ir apstiprināta kā Cyclorbiculina compressa (d'Orbigny, 1839), bet suga Archaias spirans Montfort, 1808 kā Archaias angulatus (Fichtel & Moll, 1798)[1]:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]