Pāriet uz saturu

Bērnība

Vikipēdijas lapa
Bērni smilšu kastē

Bērnība ir cilvēka dzīves posms, kas sākas ar piedzimšanu un ilgst līdz pusaudža vecuma sākumam. Šajā laikā bērns piedzīvo strauju fizisko, emocionālo, sociālo un kognitīvo attīstību, kas veido pamatu viņa turpmākajai dzīvei. Bērnība ir būtisks attīstības periods, jo tajā bērns apgūst pamatprasmes un zināšanas, kas nepieciešamas, lai pielāgotos pasaulei un attīstītu savu personību.

Bērnība ir arī laiks, kad bērns veido pamatus savai identitātei, apzinās savas intereses, vērtības un uzskatus. Vecākiem un aprūpētājiem ir izšķiroša loma bērna attīstībā, jo viņi nodrošina gan fizisko drošību un vajadzības, gan emocionālo atbalstu un vadību. Bērnības laikā bērni apgūst, kā mijiedarboties ar citiem, kā arī attīsta empātiju. Tas ir arī ļoti plastisks periods, jo bērna smadzenes ir ārkārtīgi elastīgas un pielāgoties spējīgas, kas nozīmē, ka bērnības pieredzes var būtiski ietekmēt bērna personību un nākotnes dzīves gaitu. Pozitīva, atbalstoša vide var veicināt veselīgu attīstību, savukārt negatīvas pieredzes var radīt izaicinājumus, ar kuriem bērnam būs jāsaskaras arī pieaugušo vecumā.

Bērnības posmi

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]
  • Agrīnā bērnība (aptuveni no 1 līdz 3 gadiem): Šajā laikā bērni sāk attīstīt motorikas prasmes, piemēram, staigāšanu un runāšanu, kā arī spēj saprast vienkāršas instrukcijas. Viņi kļūst arvien neatkarīgāki, sāk izzināt apkārtējo vidi un izrādīt interesi par citiem cilvēkiem un objektiem.
  • Pirmsskolas vecums (aptuveni no 3 līdz 6 gadiem): Šajā posmā bērni turpina attīstīt valodu un sociālās prasmes. Viņi sāk saprast sarežģītākus jēdzienus un veidot attiecības ar vienaudžiem. Iztēle un radošums spēlē nozīmīgu lomu šajā vecuma grupā, un bērni bieži iesaistās lomu spēlēs un citās radošās aktivitātēs.
  • Skolas vecums (aptuveni no 6 līdz 12 gadiem): Šajā periodā bērni sāk apmeklēt skolu un iegūst formālu izglītību. Viņi attīsta akadēmiskās prasmes, piemēram, lasīšanu, rakstīšanu un matemātiku, kā arī turpina attīstīt savas sociālās un emocionālās prasmes. Šajā laikā bērni sāk veidot dziļākas draudzības un saprast sociālos noteikumus un normas.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]