Baltijas aplis

Vikipēdijas lapa

Baltijas aplis ir starptautiskās sacensības mākslas vingrošanā, kas notiek katru vasaru Rīgā jau kopš 2000. gada.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Baltijas apļa aizsācēja ir Ludmila Kačkalda. Šis turnīrs ir jau pazīstāms visā pasaulē, jo uz sacensībām atbrauc no dažādām valstīm visstiprākās un spožākās vingrotājas. Visus 14. gadus Latvijā bija atbraukušas mākslinieces no Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Azerbaidžānas, Izrāelas, Vācijas, ASV, Norvēģijas, Bulgārijas, Uzbekistānas, Polijas, Somijas, Latvijas u. t.t. Baltijas aplī uzstājās arī lielā mēroga vingrotājas (2012. gadā uzstājās Olimpiskā čempione Jevgeņija Kanajeva). Sacensībās piedālās arī grupu vingrojumi. Sacensības notiek Olimpiskājā sporta centrā.

Programma[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sacensības ilgst divas dienas. Pirmajā dienā uzstājās visas vingrotājas ar apli, bumbu, vālītēm un lentu. Viņus novertē tiesneši un liek atzīmi par katru vingrojumu. Pastāv liela konkurence, jo deviņām stiprākām vingrotājām būs iespēja nokļūt finālā, kur viņas startēs ar katru veidu un cīnīsies par vietām. Otrā dienā notiek fināls. Šajā dienā skatītāji var redzēt grupu vingrojumu uzstāšanos un individuālos vingrojumus, kā arī priekšnesumus. Pēc fināla tiek uzzinātas uzvarētajas. Tiek apbalvotas pirmās trīs uzvarētajas katrā vingrojumā, kā arī tiek apbalvotas grupu vingrojumu mākslinieces. Tad notiek priekšnesumi, kur meitenes sacenšās par Miss Elegances titulu. Tiek pasniegtas gleznas visskaistākajai un savdabīgākajai vingrotājai.

Organizatori[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sporta un mākslas svētkus "Baltijas aplis" veido Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Latvijas Vingrošanas federāciju.

Turnīra elegantākas vingrotājas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2000. Dace Vende (Latvija), 2001. Bri Robertsone (Austrālija), 2002. Jeļena Posevina (Krievija), 2003. Irina Čaščina (Krievija), 2004. Zarina Mukhitdinova (Krievija), 2005. Ļaisana Utjaševa (Krievija), 2006. Jevgeņija Kanajeva (Krievija), 2007. Marina Špehta (Krievija), 2008. Jana Lukjanova (Igaunija), 2009. Angelika Deičmane (Latvija), 2010. Jeļena Meijerzone (Izraēla), 2011. Zeinaba Džavadli (Azerbaidžāna), 2012. Ļubova Čerkašina (Baltkrievija).

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]