Centrāleiropas diabēta biedrība

Vikipēdijas lapa

Centrāleiropas diabēta biedrība (vācu: Zentraleuropäische Diabetesgesellschaft; angļu: Central European Diabetes Association) ir starptautiska medicīniski zinātniska profesionāla biedrība. Tā tika dibināta 1969. gadā Vīnē kā "Starptautisko Donavas Simpoziju Federācija par Cukura Diabētu" (saīsināti - FID). 2006. gadā sakarā ar Baltijas valstu pievienošanos tā tika pārdēvēta, kaut arī pārejas periodā tiek lietoti abi nosaukumi.

Vēsture un pašreizējie uzdevumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

"Aukstā kara" periodā FID kongresi kalpoja "Dzelzs priekškara" pārvarēšanai starp diabēta speciālistiem padomju bloka valstīs un rietumvalstīs. Austrija tika izvēlēta kā piemērota sanāksmju vieta, jo tā bija pie blokiem nepiederoša valsts, uz kuru bija vieglāk iegūt izbraukšanas atļaujas. Tagad biedrības mērķis ir veikt teorētisko un praktisko zināšanu pārnesi un veicināt diabēta ārstēšanas standartu izlīdzināšanos šajā Eiropas daļā.

Aktivitātes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Biedrība kopš 1969. gada organizē regulārus starptautiskus kongresus, sākotnēji katrus divus gadus, kopš 2003. gada katru gadu. Papildus tam notiek arī reģionālie simpoziji ar FID-valstu lektoru piedalīšanos. Kongresi notiek pārmaiņus jaunajās un vecajās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Biedrības oficiālais žurnāls ir Medline citētais 6 reizes gadā iznākošais Diabetes, Stoffwechsel und Herz / Diabetes, Metabolism, and the Heart, Kirchheim-Verlag Mainz, kurā tiek publicēti arī biedrības kongresu abstrakti.

Mērķi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc 1989. gada politiskajām pārmaiņām biedrības mērķis ir veicināt augstvērtīgu izglītību un izlīdzināt diabēta ārstēšanas standartus Centrāleiropas, Baltijas un Balkānu valstīs.

Tālāks mērķis ir piedāvāt jaunajiem diabetologiem iespēju uzstāties un diskutēt par saviem zinātnieskajiem pētījumiem biedrības forumos.

Lai veicinātu jauno speciālistu apmaiņu, tiek piešķirtas stipendijas biedrības kongresu apmeklēšanai un vairākus mēnešus ilgām hospitācijām diabēta klīnikās.

Valoda[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tradicionāli biedrības darba valoda ir bijusi vācu valoda, bet šobrīd arvien lielāku lomu spēlē arī angļu valoda.

Valde[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Biedrības valdi veido deviņi diabetologi no dažādām Centrālaustrumeiropas valstīm. 2003. - 2009. gadā biedrības prezidents bija profesors Helmuts Šatcs no Bohumas Vācijā, viceprezidents profesors Valdis Pīrāgs no Rīgas. 2009. - 2013. gadā prezidents bija prof. Mihaels Roden no Diseldorfas, kopš 2013. gada prezidents ir profesors Rožē Lēmans no Cīrihes, viceprezidente profesore Ilze Konrāde no Rīgas. Biedrība ir reģistrēta Vīnē, Austrijā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]