Pāriet uz saturu

Centrāleiropas operācija

Vikipēdijas lapa
ASV karavīri ar tanku pārvietojas pa dūmu pilnu ielu Vācijā

Centrāleiropas operācija bija viena no pēdējām lielajām operācijām Eiropas frontē Otrā pasaules kara laikā. Tā notika no 1945. gada 22. marta līdz 11. maijam, un tās mērķis bija padzīt vācu spēkus no Centrāleiropas un panākt Vācijas kapitulāciju. Operācijā piedalījās sabiedroto spēki, tostarp ASV, Lielbritānija un Padomju Savienība, kā arī citas valstis un kustības.

Galvenie notikumi un fāzes

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sabiedrotie uzsāka pāreju pār Reinu, lai iekļūtu Vācijas rietumos. Šī operācija sākās 1945. gada martā un bija ievērojams sabiedroto panākums.

  • Rūras kabata (Ruhr Pocket)

Pēc Reinas pāriešanas sabiedrotie ielenca vācu spēkus Rūras apgabalā, kas bija nozīmīgs rūpniecības centrs. Pēc smagām cīņām vācu spēki šajā reģionā padevās aprīļa vidū.

  • Elbas līnija

Sabiedrotie virzījās uz austrumiem, sasniedzot Elbu. Šeit viņi tikās ar padomju spēkiem, kuri bija pavirzījušies no austrumiem. Elbas līnija kļuva par neoficiālu robežu starp Rietumu sabiedrotajiem un Padomju Savienību.

Lai gan Berlīnes kauja tika veikta galvenokārt padomju spēku vadībā, sabiedroto uzbrukumi no rietumiem noveda pie Vācijas spēku izkliedēšanas un vājināšanas, atvieglojot padomju iebrukumu.

  • Vācijas kapitulācija

Vācijas kapitulācija notika 1945. gada 8. maijā (Eiropā pazīstama kā Uzvaras diena jeb V-E Day). Vācija oficiāli padevās sabiedroto spēkiem, noslēdzot Otrā pasaules kara kaujas Eiropas teātrī.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]