Dalībnieks:RedStar7/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa
Sarkandaugava
Ieteka Daugava
Baseina valstis Latvija

Sarkandaugava ir daļēji aizbērta Daugavas vecupe, kura tek Rīgā paralēli Tvaika un Duntes ielām. 20. gadsimta otrajā pusē par Sarkandaugavu sāka dēvēt Daugavas atteku, kas atdala Rutku salu un Kundziņsalu no Jaunmīlgrāvja un Sarkandaugavas apkaimēm.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sarakndaugava virs zemes skatāma paralēli Duntes ielai, sākot no Laktas ielas. Blakus Duntes ielai 17 un zem Dambja ielas Sarkandaugavas ūdeņi tiek novadīti apakšzemes caurulēs.

Nosaukums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Par Sarkandaugavas nosaukuma izcelsmi pastāv vairākas versijas.

  • Johans Kristofs Broce izteicis domu, ka Sarkandaugava savu nosaukumu ieguvusi no dzeltenajiem un iesārtajiem smilšu kalniem, kas toreiz pacēlušies upes labajā krastā.
  • Topogrāfiskajos materiālos līdz pat 19.gs vidum šī Daugavas atteka saukta par Soda grāvi (Sooda Graben). Viduslaikos Sarkandaugavā pēc tiesas sprieduma pārbaudīja buršanā un sadarbībā ar velnu apvainotos.
  • Kā vēl viens izskaidrojums tiek minēts atvasinājums no vārda reed, kas ir izdevīga vieta kuģiem, kur noenkuroties ziemas laikā vai glābjoties no vētras. Šādam nolūkam Sarkandaugavu izmantoja jau 13.gs.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirms 19. gadsimta Sarkandaugavas izteka bijusi netālu no tagadējās Pētersalas / Pulkveža Brieža ielas krustojuma. Sarkandaugava tecējusi, vācot ūdeņus no pilsētas ganību plašās teritorijas starp Duntes ielu un Ganību dambi. Upe vietām bijusi pat 25 metrus plata un tajā mēdza iebraukt nelieli kuģi. Līdz ar ganību platības samazināšanos Sarkandaugavai tika aizvien mazāk ūdens. 1941. gadā aizbērti 600 metri upes Sarkandaugavas augšteces daļā, lai uzceltu Rīgas preču dzelzceļa staciju. Turpmākajos 50 gados tika aizbērti vēl divi kilometri upes.


Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]


Kategorija:Pārgaujas novada upes Kategorija:Kocēnu novada upes