Pāriet uz saturu

Eiropas Savienības un Turcijas muitas savienība

Vikipēdijas lapa
Eiropas Savienība un Turcija

ES un Turcijas muitas savienība ir ekonomiskā vienošanās, kas stājās spēkā 1996. gada 1. janvārī. Šī vienošanās ir būtisks solis ES un Turcijas attiecību padziļināšanā, nodrošinot brīvāku preču kustību starp abām pusēm un veicinot ekonomisko sadarbību.

Muitas savienība nodrošina, ka rūpniecības un apstrādāto lauksaimniecības preču tirdzniecība starp ES un Turciju notiek bez muitas tarifiem un kvotām. Tomēr lauksaimniecības produkti un daži citi produkti ir izņēmums un nav pilnībā iekļauti muitas savienībā. Turcija pieņem un pielāgo ES kopējo muitas tarifu attiecībā uz trešajām valstīm. Tas nozīmē, ka importējot preces no valstīm ārpus ES, gan ES, gan Turcija piemēro vienādus muitas tarifus.

Turcija ir arī apņēmusies saskaņot savu komerciālo politiku ar ES, ieskaitot muitas noteikumus, intelektuālā īpašuma tiesības un konkurences politiku.

  • Lauksaimniecības preču neiekļaušana muitas savienībā ir viens no galvenajiem izaicinājumiem, kas ierobežo pilnīgu tirdzniecības liberalizāciju starp ES un Turciju.
  • Lai gan Turcija ir apņēmusies saskaņot savu politiku ar ES, joprojām pastāv atšķirības noteikumos un standartos, kas var radīt tirdzniecības šķēršļus.
  • Politiskā situācija Turcijā un tās attiecības ar ES dalībvalstīm var ietekmēt muitas savienības darbību un turpmāko attīstību.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]