Rūpniecība

Vikipēdijas lapa
Tērauda lietuves rūpnīca Pensilvānijā, ASV

Rūpniecība jeb industrija (latīņu: industria — ‘rosība, darbība’[1]) ir viena no svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm, kura ietver dažādu preču ražošanu. Būtībā tas ir uzņēmumu kopums (rūpnīcas, fabrikas, raktuves, elektrostacijas un citi), kuros veic šo preču ražošanu. Savukārt iegūtās preces nodrošina tālāku citu tautsaimniecību attīstību. Vēl pie rūpniecības pieskaita derīgo izrakteņu iegūšanu, enerģijas ražošanu, mežu apsaimniekošanu un citas nozares, tai skaitā arī pakalpojumus.

Katras nācijas turība galvenokārt balstās uz tās rūpniecību. Par industriālākajām valstīm mēdz spriest pēc iekšzemes kopprodukta (IKP). Vislielākais IKP un, līdz ar to var pieņemt, visindustriālākās valstis ir Amerikas Savienotās Valstis, Ķīna, Japāna, Vācija, Francija un Apvienotā Karaliste.

Iedalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Saimniecība tiek iedalīta trīs sektoros,[2] no kuriem rūpniecība pieder sekundārajam sektoram. Atsevišķas rūpniecības nozares, piemēram, kalnrūpniecība ir primārā sektora nozare (primārajā sektorā tiek iegūti resursi, kas nepieciešami sekundāra sektora nozarēm). 19. gadsimta sākumā sākās Rūpnieciskā revolūcija izraisīja rūpniecības sadalīšanos šaurākās nozarēs. Rūpniecību veido apstrādes rūpniecība, energoapgāde, gāzes apgāde, ūdensapgāde, celtniecība, metālapstrāde, mašīnbūve un tā tālāk. Būtībā sekundārais sektors dalās vieglajā rūpniecībā un smagajā rūpniecībā.

Nozares[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rūpniecība tiek iedalīta nozarēs, kurās ražo ražošanas līdzekļus, un nozarēs, kas ražo patēriņa preces.

Rūpniecības nozares:

Rūpniecības nozares grupē arī pēc ražošanas procesa īpatnībām. Tās ir šādas grupas:

Izvietojuma ietekmējošie faktori[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rūpniecības izvietojuma ietekmējošie faktori ir šādi:

Rūpnīcas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vairums no precēm, kuras mēs ikdienā pērkam, tiek saražotas rūpnīcās, rūpniecības uzņēmumos, kuros ražošanas procesu pilnībā vai daļēji veic dažādas iekārtas. Rūpnīcā ikviens darbinieks ražošanas procesā veic kādu konkrētu pienākumu, kā rezultātā tiek iegūts produkts. Lielākā daļa no rūpnīcām pieder lieliem uzņēmumiem un firmām, tikai dažas rūpnīcas pieder valdībām vai privātpersonām.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Svešvārdu vārdnīca (trešais izd.). Jumava. 2007. 304. lpp. ISBN 978-9984-38-332-3.
  2. Kristīne Bērziņa. Tūrisma un viesmīlības terminu skaidrojošā vārdnīca. Rīga : LR Ekonomikas ministrija, 2008. ISBN 9984937089.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]