Pāriet uz saturu

Ferreira

Vikipēdijas lapa

Ferreira (no latīņu: ferraria un ferrus) ir portugāļu un galisiešu toponīmisks un aroda uzvārds, kas tulkojumā nozīmē 'dzelzs raktuves' (vairāku vietu nosaukums Portugālē), kā arī sieviešu dzimtes variants vārdam kalējs (ferreiro), kas saistīts ar metālizstrādājumiem.

Retāk sastopami varianti Ferreiro, Ferreiró, Ferreiros, Ferro vai Ferraria. Līdzīgi kā latviešu Kalējs, angļu Smits (Smith) vai vācu Šmits (Schmidt), franču Favrs (Favre), ukraiņu Kovalenko (Коваленко), krievu Kuzņecovs (Кузнецов), itāļu Ferrāri (Ferrari), poļu Kovaļskis (Kowalski), šis portugāļu uzvārds ir viens no visizplatītākajiem valstī.

Ferreira ir arī sefardu ebreju uzvārds,[1] kas cēlies no ebreju apmešanās Ibērijas pussalā, ko izraisīja romiešu trimda 70. gadā p.m.ē., un iespējamā apmešanās mūsdienu Portugālē un Galisijā.[2] Spānijas inkvizīcijas un iespējamās inkvizīcijas laikā Portugālē daudzas jauno kristiešu ģimenes izmantoja šo uzvārdu, lai slēptu savu ebreju identitāti.[3]

Cilvēki ar šādu uzvārdu:

  • Paulu Ferreira (Paulo Ferreira; dzimis 1979. gadā) — bijušais Portugāles futbolists;
  • Eusebiu (Eusébio Ferreira; 1942—2014) — Portugāles futbolists;
  • Rivaldu (Rivaldo Ferreira; dzimis 1972. gadā) — bijušais brazīliešu futbolists;
  • Vitiņa (Vítor Ferreira; dzimis 2000. gadā) — Portugāles futbolists.
  1. ANU,(2024),[1], (no publisher)
  2. Niquet, Heike. “Jews in the Iberian Peninsula in Roman Times.”, Scripta Classica Israelica, no. 23, 1 Jan. 2004, pp. 159—182.
  3. Name your roots: Name analysis report. (n.d). Name your roots.[2]