Pāriet uz saturu

Fethullahs Gulens

Vikipēdijas lapa
Fethullahs Gulens
Fethullah Gülen
Fethullah Gülen
Fethullah Gülen
Personīgā informācija
Dzimis 1941. gada 27. aprīlī
Valsts karogs: Turcija Pasinlera, Erzuruma, Turcija
Miris 2024. gada 20. oktobrī (83 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Pensilvānija, ASV
Tautība turks
Nodarbošanās imāms, sludinātājs, rakstnieks, reliģiskais vadītājs

Fethullahs Gulens (turku: Fethullah Gülen; dzimis 1941. gada 27. aprīlī, miris 2024. gada 20. oktobrī), bija Turcijas reliģiskais vadītājs, rakstnieks un sludinātājs.

Fethullahs Gulens bija turku priesteris, bijušais imāms, rakstnieks un politiskais darbinieks. Viņš nodibināja Gilena kustību (turku valodā pazīstama kā Hizmet).

Gulens bija aktīvi iesaistījies sociālajā dialogā par Turcijas un islāma nākotni mūsdienu pasaulē. Viņš mācīja Hanafi sektā. Gulens bija Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana sabiedrotais līdz 2013. gadam, kad viņš tika apsūdzēts par līdzdalību Korupcijas skandālā Turcijā. Erdoans apsūdzēja Gilenu korupcijas izmeklēšanas sakarā. Turcijas valdība viņu atzina par meklētāko teroristu un apsūdzēja tā dēvētās gilenistu teroristu organizācijas vadīšanā, kā viņa kustība tika nodēvēta. Turcijas tiesa bija izdevusi orderi viņa aizturēšanai. Viņš tika izsūtīts uz ASV, kur dzīvoja Sailorsburgā (Saylorsburg), Pensilvānijā. Turcija pieprasīja viņa izdošanu no ASV, taču tas nekad nenotika.

F. Gilens nomira 2024. gada 20. oktobrī 83 gadu vecumā.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]